Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

90-річчя створення ОУН у Калуші відзначили урочистою академією (ФОТО)

Переглядів: 988

5 березня з нагоди 90-ої річниці створення ОУН у палаці культури «Мінерал» відбулася урочиста академія за участю представників районної і міської влади, Калуської станиці Братства ОУН-УПА, громадськості краю.

Урочиста академія розпочалася виконанням Декалогу Українського Націоналіста та спільним виконанням учасниками заходу Гімну Українських Націоналістів «Зродились ми великої години», повідомляє прес-служба Калуської РДА.

Голова Калуської станиці Братства ОУН-УПА Степан Петраш вручив юнакам червоно-чорний стяг – прапор надії та звитяги.

Міський голова Калуша Ігор Матвійчук і голова Калуської районної ради Віктор Гільтайчук наголосили, що українська нація у ХХ століття зуміла довести готовність відстоювати свої інтереси зі зброєю в руках, створивши унікальне у світовій історії явище - армію без держави. Це був момент перетворення нашої нації з об'єкта історії на її активний суб'єкт. Як і багато десятиліть тому, так і нині триває боротьба за незалежність. Адже зараз доля країни вирішується на сході країни. Наше завдання – зробити все для захисту держави від агресора, зберегти її цілісність, а надалі забезпечити розвиток України та утвердити її як європейську державу.

Про історію створення ОУН та її видатних діячів розповіли голова міськрайонної організації КУН Олег Кушлик і науковий співробітник меморіального музею «Калуська в'язниця» Олег Відливаний. Вони зазначили, що 90 років тому в кінці січня – на початку лютого 1929 р. – на І Конґресі у Відні створено Організацію Українських Націоналістів, метою якої було відновлення Української Самостійної Соборної Держави. А через 15 років з ініціативи командування Української Повстанської Армії утворено Українську Головну Визвольну Раду, яка з того моменту і очолила визвольну боротьбу українського народу за Незалежність. Разом з членами ОУН до Ради увійшли представники різних реґіонів України та різноманітних політичних орієнтацій, її було проголошено тимчасовим українським парламентом. Певною мірою можна вважати, що за своєю суттю Українська Головна Визвольна Рада до 50-х років минулого століття була «підпільним урядом» України.

Патріотичний дух святкової академії підняли пісні у виконанні аматорських колективів Калущини. Квіти до пам’ятників видатним землякам, які загинули в боротьбу за волю та незалежність України, поклали юнаки і дівчата.

Схожі матеріали за тегами: Калуш ОУН річниця академія

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: