Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Не уклав декларації – плати за послуги. З 1 квітня за пацієнтів без декларацій МОЗ не оплачуватиме

Переглядів: 1840

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун офіційно повідомила про рішення припинити оплачувати медпослуги для пацієнтів, які досі не підписали декларацію з лікарем. Відповідно з 1 квітня не буде оплати за «червоний список» на рівні первинної допомоги.

За словами головного лікаря Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайла Гаврилишина, на 22 березня із лікарями закладу декларацію на обслуговування підписали 59 тисяч 75 громадян. Процес підписання декларацій значно пожвавився, відколи у поліклініці почали вимагати пред’явлення декларацій при лабораторних та інших планових обстеженнях, а також після того, як люди почули, що з 1 квітня відмінять оплату за тих, хто не уклав декларації.

- Відміну оплати за «червоним списком» вважаю правильною, оскільки це йде в рамках реформи фінансування первинної ланки. Якщо громадяни не бажають укладати декларації, то нехай платять за себе самі, - каже головний лікар.- Безкоштовними для них будуть лише звернення у разі невідкладних станів.

Додамо, що в минулому році на пацієнта із «червоного списку» в рік держава виділяла по 240 грн, проте з 1 січня фінансування скоротилося до 120 грн, а з квітня його планують припинити взагалі. Щодо пацієнтів із «зеленого списку», то на них базова ставка в рік як і раніше становить 370 грн, хоча її обіцяли збільшити до 450 грн.

Михайло Гаврилишин також повідомив, що адміністрація закладу подала на розгляд виконавчого комітету Калуської міськради проект переліку та вартості платних медичних послуг, оскільки затвердити їх зобов’язує законодавство. Проте для тих, хто підписав декларацію з лікарем поліклініки, більшість медичних послуг буде безкоштовною. Платними для всіх будуть лише певні дороговартісні лабораторні обстеження, зокрема, аналіз на гормони щитоподібної залози, ПСА, онкомаркери, глікований гемоглобін, томограграфічне обстеження з контрастом й ін.

Громадяни, які ще не обрали лікаря, зможуть підписати декларацію і після 1 квітня. Адміністрація міської поліклініки запрошує як жителів міста, так і інших населених пунктів.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш поліклініка декларації послуги

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: