Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

«Афганці» протестують проти обмеження годин пільгового проїзду. Рішення планують відмінити

Переглядів: 1408

На думку «афганців», це протиправне рішення, оскільки пільги їм надані Верховною Радою, і виконавчий комітет не має права їх обмежувати.
Окрім того, вони нарікали на те, що водії автобусів нерідко ведуть себе по-хамськи та не видають квитків. Також повідомили, що звернулися з цього приводу у прокуратуру.
Депутат міської ради Володимир Сорохтей, який очолює об'єднання «афганців», вказав, що ціна перевезення учасників бойових дій у Калуші складає максимум 100 гривень на день. Про те, що це питання, крім фінансової сторони, стосується і моральної, наголосив і депутат міськради-афганець Іван Красійчук. Адже дане рішення поширюється і на воїнів АТО, які зараз воюють. Тож, на його думку, питання треба вирішити, бо це не такі вже великі гроші.
Прокурор Калуша Василь Хомин, який був присутній на сесії, підтвердив, що рішення виконавчого комітету про обмеження пільгових перевезень незаконне.
Своєю чергою заступник міського голови Руслана Вайда з цього приводу пояснила, що підставою для його прийняття було звернення перевізників, для яких перевезення через підвищення ціни на бензин до 29 гривень стали збитковими. Так, при обстеженні маршруту №8 протягом дня водій зібрав 708 грн, а лише на пальне йому було потрібно 1000 грн. Тож, щоб не зупиняти транспорт, пішли на таку тимчасову міру.
Суми відшкодування за перевезення пільгових категорій не перекривають витрати, зазначила вона. Держава боргує за пільгові перевезення ще за минулий рік. Тому виконком обрав найбільш компромісний варіант, інакше б треба було або знімати рейси, або піднімати ціни на проїзд. Таке рішення, за словами заступника міського голови, прийняте і в інших містах – Львові, Рівному, Дубно.
Голова ТзОВ «Автотранс-портна асоціація» Юрій Мутовін зазначив, що з літа 2014 року вартість на комплектуючі та пальне зросла у 2-3 рази. «Ми зараз у збитках по 400-500 грн в день по кожному маршруту. 50-70% в кожному автобусі складають пільговики. Ми не маємо, за що заправляти машини. Збитки покриває хіба що проїзд вартістю 5 грн. Тож ми просимо або повернути пільгові рейси, або обмежити кількість пільговиків в одному автобусі», – підсумував перевізник.
Секретар міськради Олександр Челядин запропонував представникам ГО, перевізникам та управлінню економічного розвитку зустрітися наступного дня і обговорити це питання.
Зазначу, що зустріч ця відбулася. Обговорення тривало довго, пороте кожна сторона так і залишилася при своїй думці. Учасники бойових дій наполягали на тому, що рішення виконавчого комітету протизаконне і вимагали його відміни.
Руслана Вайда запевнила, що днями відбудеться засідання виконавчого комітету міської ради, на якому ще раз розглянуть це питання.
Проте, як повідомила керуюча справами виконкому Наталія Табачук, цього тижня засідання виконкому, очевидно, не буде, оскільки ще не прийшли до спільного знаменника, тобто не знайшли оптимального варіанту вирішення цієї проблеми.

Анастасія ВОЛЬСЬКА

 


 

14227920123568 image

 


 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: