Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Бути чи не бути очному навчанню в школах Калуської ТГ? Формат залежатиме від рівня вакцинації працівників

Переглядів: 514

8 вересня відбулася нарада із керівниками закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти  Калуської ТГ під головуванням першого заступника Калуського міського голови Мирослава Тихого та за участі заступниць міського голови Надії Гуш і Наталії Кінаш. Основним питанням була вакцинація проти коронавірусу працівників закладів освіти.

Як повідомив Мирослав Тихий, напередодні онлайн-нараду з цього питання з керівниками територіальних громад, райдержадміністрацій, структурних підрозділів проводила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.

За словами очільниці області, від рівня вакцинації педагогічних працівників залежатиме формат навчання у школах. Оскільки протягом останніх тижнів в Україні і області зокрема спостерігається тенденція до збільшення кількості нових випадків захворювання на COVID-19, то існує ймовірність, що вже наступного тижня Прикарпаття може перейти до «жовтої» епідеміологічної зони, що призведе до певних обмежень. Зокрема освітні заклади будуть змушені перейти на дистанційну форму навчання, позаяк ключовою умовою для проведення звичного режиму освітнього процесу є вакцинація понад 80% усіх працівників закладів освіти.

Як поінформувала Надія Гуш, у Калуській ТГ наразі вакциновано 42% працівників закладів освіти.

«Це непогано, але цей показник треба піднімати, бо вже невдовзі можливі обмеження, які змусять освітян знову перейти на дистанційне навчання», – акцентувала вона.

Поки що серед закладів освіти Калуської ТГ лише Калуська гімназія №9 має 100% вакцинованих працівників. Наближена до цього порогу Студінська гімназія – 79% вакцинованих, у Калуському ліцеї ім. Д. Бахматюка вакциновано 63%, у ліцеї №7 і №2 – 60%, ліцеї №3 – 57%. Проте в деяких закладах відсоток щеплених працівників не надто високий. І це здебільшого стосується сільських закладів. Найнижчий відсоток вакцинації у Пійлівському ліцеї – 12% і Копанківській гімназії – 18%.

Щодо дошкільної освіти, то тут також спостерігається велика різниця, до прикладу, 78% працівників вакциновані в «Чебурашці» і лише 21% – в «Золотому ключику».

Керівники деяких закладів звернули увагу на те, що частина працівників відмовляються від вакцинації, бо нещодавно перехворіли і мають високий рівень антитіл, а інші пояснюють відмову протипоказаннями і навіть приносять з цього приводу довідки від лікарів.

Водночас Наталія Кінаш поінформувала присутніх, що наразі в Калуському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги для першої вакцинації є вакцина CoronaVac, яка, за спостереженнями медиків, дає найменше ускладнень, та AstraZenecа. Для повторної вакцинації також є Pfizer і Moderna. При цьому вона зауважила, що вакцину CoronaVac роздали і у ФАПи та амбулаторії сіл, тому працівникам не потрібно навіть їхати до міста.

Звернула увагу заступниця міського голови і на протипоказання, якими цікавилися керівники. Як стверджують у МОЗ, єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19 наразі є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад, анафілактичний шок. Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C. А люди, у яких є певні види алергії, просто повинні ознайомитися зі складом вакцини і вибрати ту, яка підходить, порадившись при цьому з лікарем. Ні похилий вік, ні хронічні хвороби, ні онкологія не є протипоказанням до вакцинації. Також можуть вакцинуватися і вагітні, проте вони мають обговорити це з лікарем. Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то рекомендують щеплюватися мРНК-вакциною (Comirnaty/Pfizer-BioNTech). Більш детальну інформацію з цього питання можна знайти на сайті МОЗ.

На завершення Мирослав Тихий акцентував, що якість дистанційної освіти набагато гірша від якості очного навчання, тому попросив керівників працювати над покращенням показників вакцинації, щоб діти таки могли відвідувати школи.

Схожі матеріали за тегами: Калуська ТГ школи вакцинація

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: