Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Депутати Калуської міської ради просять парламент не підтримувати законопроєкт № 5600 із нормами про скасування роздрібного акцизу на тютюн

Переглядів: 293

Депутати Калуської міської ради підтримали звернення до народних депутатів України від Калущини Едуарда Прощука  та Олега Марусяка стосовно проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

У зверненні, зокрема, зазначається: «У законопроєкті від 2 червня 2021 року № 5600 закладено норму щодо позбавлення бюджетів територіальних громад 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів шляхом перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого податку до держбюджету.
Для бюджетів усіх територіальних громад України це втрата 2,9 млрд гривень доходів. Для бюджету Калуської міської територіальної громади це втрата орієнтовно 5,3 млн. гривень фінансових ресурсів. Доцільнішим є залишити чинні норми, які ефективно працюють і стабільно наповнюють бюджети громад
».
Прийняття таких ініціатив про скасування роздрібного акцизу на тютюнові вироби це «відкат назад» децентралізаційної реформи, це посилення негативних тенденцій перенесення та вилучення ряду ресурсів громад на вищий рівень, що в кінцевому результаті зведе нанівець всі докладені зусилля щодо децентралізації, переконані депутати.
«Акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів потрібно залишити на рівні громад і тому що місцева влада значно більше зацікавлена, ніж центральні органи виконавчої влади, збирати такий акциз на тютюн і сприяти легальній роботі точок продажу тютюнових виробів. Також місцевий акциз служить дієвим інструментом боротьби з тіньовою економікою та контрабандою. Завдяки співставленню даних зі сплати виробниками тютюнових продуктів загальнодержавного акцизу та місцевого акцизу розповсюджувачами цих товарів через роздрібну мережу можна визначити тіньовий оборот.
Прийняття законопроєкту №  5600 із нормами про скасування роздрібного акцизу на тютюн спричинить зростання соціальної напруги та зменшення підтримки з боку органів місцевого самоврядування до дій центральних органів влади
», – йдеться у зверненні.
Тож, Калуська міська рада звертається з проханням дослухатися до місцевого самоврядування та врахувати інтереси територіальних громад і не підтримувати прийняття законопроєкту № 5600 із нормами про скасування роздрібного акцизу на тютюн, оскільки запропоновані цим проєктом зміни розбалансують бюджет Калуської міської територіальної громади і погіршать ресурсне забезпечення громади.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: