Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Депутати Калуської міської ради таки прийняли у власність Калуської громади районну лікарню

Переглядів: 516

Відповідне рішення було підтримане на позачерговій сесії Калуської міської ради, яка відбулася 19 лютого.

Нагадаємо, 26 січня відбулося пленарне засідання сесії Калуської районної ради, під час якого депутати ухвалили рішення про передачу до комунальної власності Калуської міської територіальної громади комунального некомерційного підприємства «Районна лікарня Калуської районної ради». Відповідно до прийнятого рішення Калуська районна рада вийшла із засновників КНП «Районна лікарня Калуської районної ради», делегувавши повноваження засновника Калуській міській раді, а також передала безоплатно у комунальну власність Калуської територіальної громади майновий комплекс районної лікарні по вул. Каракая, 25 у м. Калуші, та рухоме майно, яке закріплене за ним.

28 січня проєкт рішення про надання згоди на прийняття у комунальну власність Калуської громади районної лікарні розглянула Калуська міська рада. Розгорілася жвава дискусія, за  результатами якої рішення підтримане не було. 

І ось 19 лютого депутати зібралися на позачергову сесію Калуської міської ради і фактично без обговорення ухвалили рішення про прийняття у комунальну власність Калуської громади районної лікарні на вул. Каракая.

У коментарі «Калуш ФМ» міський голова Андрій Найда зазначив:

– У медичному закладі склалася критична ситуація з енергоносіями: оскільки немає бюджетних призначень, неможливо провести тендер на закупівлю електроенергії. А тому не можна далі тримати колектив лікарні і її пацієнтів у заручниках. Звичайно, ми би хотіли, щоби районна рада вийшла із співзасновників НКЗ «Калуська ЦРЛ», щоб ми відразу ж могли проводити певні дії, але в нас була зустріч з головою районної ради Михайлом Лаврівим і ми досягли джентльменської угоди, що в березні дане рішення буде прийняте.

Відтак депутати затвердили нову редакцію Статуту КНП «Калуська міська лікарня Калуської міської ради» та акт приймання-передачі цілісного майнового комплексу та усього майна лікарні до комунальної власності Калуської міської територіальної громади.

Крім того, міська рада внесла зміни до бюджету на 2021 рік: частину вільного залишку коштів, який склався на початок року, – а це понад 3,226 млн гривень – спрямували на потреби Калуської вже міської лікарні. Зокрема майже 2 млн гривень – на оплату теплопостачання, понад 210 тис. гривень – на оплату водопостачання та водовідведення, 953 тис. гривень – на оплату електроенергії, решту – на  оплату природного газу та інших енергоносіїв.

Коментуючи прийняті рішення, заступниця міського голови з питань медицини Наталія Кінаш сказала:

– Насамперед я хочу подякувати депутатському корпусу за таке виважене рішення, яке вони ухвалили, прийнявши в управління Калуську районну лікарню, яка буде перейменована у Калуську міську лікарню. Звичайно, що ця лікарня буде існувати як окрема юридична особа, тому що вона зараз надає послуги калушанам, і не тільки калушанам, по лікуванню пацієнтів з КОВІД-19. Там збережена вторинна спеціалізована амбулаторна допомога. Зараз ця лікарня задіяна для проведення профілактичних оглядів великим хімічним підприємствам, які знаходяться на території нашого міста і Калуської ОТГ. Тому ця лікарня на даний момент має право продовжувати існувати в такому вигляді, в якому вона є, а далі ми звичайно будемо думати. Там є наявні вільні площі, про що ми вже десь говорили і з керівником, використання яких розглядаємо для розвитку паліативної допомоги, розвитку і надання послуг психіатричної виїзної допомоги – це два додаткових пакети НСЗУ. Також у нас розглядалося питання можливо спільного використання цих площ із соціальною службою для геріатричних ліжок частково. Думаю, що ми будемо працювати над тим, щоби роботу цього закладу оптимізувати і вдихнути в неї нове життя.

Слід також зазначити, що в ході сесії депутатка Калуської міської ради Руслана Вайда повідомила, що містом ходять чутки, нібито міська рада бере районну лікарню і скорочує тут працівників.

– Медиків скорочувати неприпустимо, – зазначила Руслана Вайда. – Крім того, оскільки Калуська громада бере районну лікарню у свою «сім’ю», то для неї, як і для інших медичних закладів міста, має бути розроблена програма підтримки. 

– Кожен медичний заклад працює в межах пакетів, які він заключає на договори з НСЗУ, – коментує Наталія Кінаш. – Як ми бачимо, заклад ми приймаємо посеред року, коли бюджет Калуської міської територіальної громади вже фактично розподілений. Прийняття нової програми можливе тільки по перегляду 6 бюджетних місяців, якщо будуть додаткові кошти. Поки що цей заклад буде працювати у межах коштів, які зароблятиме за контрактами з НСЗУ. А далі керівник закладу визначатиме сам як він буде провадити свою господарську діяльність.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: