Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Депутати Калуської міської ради звернулися до Президента України з приводу блокування рахунків КП «Водотеплосервіс»

Переглядів: 488

Калуська міська рада схвалила текст звернення до Президента України Володимира Зеленського та повторно до Кабінету Міністрів України, народних депутатів Едуарда Прощука та Олега Марусяка щодо заблокованих рахунків КП «Водотеплосервіс».
Депутати стверджують, що блокування рахунків КП «Водотеплосервіс» паралізує всю роботу підприємства, штучно створює борги із заробітної плати, податків, платі за електроенергію, та загалом може призвести до екологічного лиха – фізичної неможливості здійснювати водовідведення з міста через зупинку електричних насосів, зупинення станції знезараження, неможливості виїзду аварійних бригад через неможливість оплати палива, та зупинки постачання тепла в дошкільні, шкільні та спеціалізовані навчальні заклади, і, як наслідок, виникне реальна загроза зриву забезпечення міста Калуша теплопостачанням, водопостачанням та водовідведенням, проведення належних ремонтних і аварійних робіт на відповідних мережах, а отже і можливе настання непередбачуваних санітарно-епідеміологічних та екологічних наслідків, а також зростання соціальної напруги в місті Калуші.
У зверненні, зокрема, йдеться: «КП «Водотеплосервіс» є єдиним у м. Калуші суб’єктом відносин у сфері питної води, яке повинно проводити гарантоване першочергове забезпечення питною водою населення для забезпечення питних фізіологічних, санітарно-гігієнічних потреб, забезпечення дошкільних закладів, закладів громадського харчування та охорони здоров’я. Однак, дане підприємство має цілу низку фінансових проблем, які пов’язані, у першу чергу, із значною збитковістю встановленого тарифу, який діяв довгий час.
Ще з 1 липня 2019 року повноцінно запрацювала нова модель ринку електроенергії, в результаті чого постійно відбувається подорожчання електроенергії для підприємств. Ця ситуація також безумовно стала критичною для галузей водопостачання та теплопостачання.
При цьому НКРЕКП відповідно Постанови від 22 березня 2017 року № 308 передано ліцензіатів з теплопостачання на регіональний рівень без врегулювання (компенсації державою) заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, яка утворилася через встановлення НКРЕКП економічно необґрунтованих тарифів.
Вкрай складним є питанням щодо врегулювання діяльності теплопостачальних підприємств у відносинах з монополістом з постачання природного газу. Адже, навіть за умови 100-відсоткової оплати послуги, зважаючи на вкрай малий відсоток споживачів на центральному опаленні, коштів не вистає навіть для розрахунків за газ, не кажучи про зарплату, податки, витратні матеріали тощо, що знову таки вказує на збитковість тарифу.
І знову ж таки, зважаючи на те, що доходи КП «Водотеплосервіс» є нерегулярними, оскільки Підприємство фінансується виключно з внесення споживачами оплати за комунальні послуги, а вся претензійно-позовна робота по стягненню заборгованості із населення, що проводиться підприємством, не дає очікуваного результату так як більшість виконавчих документів повертаються виконавцем з підстав відсутності у боржників майна, на яке можливо здійснити стягнення, – КП «Водотеплосервіс» перебуває у надзвичайно скрутному фінансовому становищі та виступає боржником перед цілим рядом підприємств. А неможливість своєчасно виконувати свої зобов’язання по договорам так чи інакше призводить до стягнень заборгованостей з підприємствау судовому порядку.
Так одним лише Господарським судом Івано-Франківської області видано більше дев’яти судових наказів, за якими наразі відкриті виконавчі провадження №№ 57611678, 60403052, 60402793, 57311274, 59670332, 58993865, 59432414, 59946790, 59956306.
Також на виконанні у відділі примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України перебуває на виконанні зведене виконавче провадження №43220679 з виконання виконавчих документів щодо стягнення з комунального підприємства «Водотеплосервіс» Калуської міської ради заборгованості на користь юридичних осіб, залишок заборгованості по якому в загальному становить понад 100 млн гривень.
Таким чином, кредиторська заборгованість по підприємству, за розрахунками з постачальниками, станом на 1 січня 2021 року складає 447 175,5 тис. гривень (основні з них ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» – 285036,9 тис. гривень, ДПЗД «Укрінтеренерго» – 52 532,1 тис. гривень, НАК «Нафтогаз України» – 24915,1 тис. гривень). Заборгованість за кредитом МБРР, станом на 01.01.2021, складає 6 598,976 тис. дол. США (в т. ч. прострочена 2 451,8 тис. дол. США) та прострочені відсотки  600,0 тис. дол. США та непогашена пеня 29 447,0 тис. гривень. При цьому сума дебіторської заборгованості по підприємству, за надані послуги, складає 53 083,8 тис. гривень.
При цьому, у відділі примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) на виконанні знаходиться виконавче провадження № 63913442 відкрите на підставі виконавчого документу №839 виданого Господарським судом Івано-Франківської області від 05.07.2013 року по стягненню заборгованості з КП «Водотеплосервіс» на користь ДП «Калуська Теплоелектроцентраль-Нова» в сумі 9 402 622,01 (дев’ять мільйонів чотириста дві тисячі шістсот двадцять дві грн. 01 коп.).
В межах цього виконавчого провадження уже 25.01.2021 року виконавчою службою накладено арешт на банківський рахунок № UA843395000000026008528565001 відкритий в АТ «ТАСКОМБАНК» МФО 339500, який використовується у тому числі і для виплати заробітної плати працівникам підприємства та пов’язаних з цим загальнообов’язкових платежів, накладення арешту відповідно на який є неправомірним, оскільки держава гарантує та захищає законом право громадянина на своєчасне одержання винагороди за працю.
Наявність на виконанні виконавчих проваджень та дії державного виконавця щодо блокування рахунків КП «Водотеплосервіс» паралізує всю роботу підприємства, штучно створює борги по заробітній платі, податкам, платі за електроенергію, та загалом може призвести до екологічного лиха – фізичної неможливості здійснювати водовідведення з міста через зупинку електричних насосів, зупинення станції знезараження, неможливості виїзду аварійних бригад через неможливість оплати палива, та зупинки постачання тепла в дошкільні, шкільні та спеціалізовані навчальні заклади.
Блокування рахунків КП «Водотеплосервіс» фактично призводить до припинення діяльності найбільшого в м. Калуш Івано-Франківської області комунального підприємства, а враховуючи характер і обсяги діяльності підприємства, можна стверджувати про неминучість настання екологічного лиха в регіоні.
КП «Водотеплосервіс» є єдиним у м. Калуші суб’єктом відносин у сфері питної води, яке повинно проводити гарантоване першочергове забезпечення питною водою населення для забезпечення питних фізіологічних, санітарно-гігієнічних потреб, забезпечення дошкільних закладів, закладів громадського харчування та охорони здоров’я!
Внаслідок ситуації, що склалася, виникла реальна загроза зриву забезпечення міста Калуш теплопостачанням, водопостачанням та водовідведенням, проведення належних ремонтних і аварійних робіт на відповідних мережах, а отже і можливе настання непередбачуваних санітарно-епідеміологічних та екологічних наслідків.
Для забезпечення стабільної діяльності КП «Водотеплосервіс» необхідно втручання з боку найвищих посадових осіб держави та відповідальних міністерств та комітетів Верховної Ради України, так як дані проблемні питання узагальнено неодноразово та безрезультатно порушувались на рівні Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.
З цією метою, Рішенням Калуської міської ради (третьою сесією восьмого демократичного скликання) № 96 від 17 грудня 2020 року «Про звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України та народних депутатів України» направлено звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України та народних депутатів України щодо критичного стану з погашенням боргових зобов’язань, шо накопичувалося впродовж багатьох років.
Але, попри всі очікування, не зважаючи на надзвичайну важливість конкретно нашого підприємства в інфраструктурі міста Калуша, дані питання досі залишилися не врегульованими, а, окрім того, ще більше усугубилися, оскільки накладення арешту на рахунки підприємства відбулося буквально через місяць після подання звернення до народних депутатів з проханням вжити всіх можливих заходів саме щодо недопущення блокування рахунків КП «Водотеплосервіс».
Зважаючи на все сказане вище, змушені просити Вашого сприяння у вирішені даної ситуації, в розробці плану дій та заходів щодо підтримки підприємства, на яке покладені такі вкрай важливі функції, адже вийти із такої ситуації власними силами КП «Водотеплосервіс» ніяк не в змозі, однак водночас необхідно усвідомлювати неприпустимість розвитку ситуації, в якій КП «Водотеплосервіс» повністю припинить своє функціонування через штучно накладені арешти на банківські рахунки, беручи до уваги покладені на підприємство громадськістю обов’язки».
 


 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: