Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калушанам презентували «Нотатки з кухні «переписування історії» (ФОТО)

Переглядів: 518

У центральній бібліотеці ім. Тараса Шевченка відбулася презентація книжки «Нотатки з кухні «переписування історії» Володимира В’ятровича, українського науковця-історика, публіциста, дослідника історії визвольного руху, ексголови Українського інституту національної пам’яті, кандидата історичних наук, повідомляє «Калуш ФМ».

Автор зібрав низку власних публікацій – від початку 2000-х до нашого часу – та доповнив їх сучасним наративом. Це статті, колонки, інтерв’ю, в яких ідеться про національну ідентичність, Голодомор, визвольну боротьбу й «людей волі», Помаранчеву революцію і Євромайдан, «матеріали під грифом «цілком таємно», які одного дня стали «цілком нетаємними». Значну частину цієї історії автор ретельно дослідив, а ще частину – допомагав творити.  

«Це книжка про минуле – авторове, українців, минуле загалом, про історію як history і story, про колективне й особисте», – йдеться в описі до твору.

В’ятрович підкреслює, що ця книжка не про переписування історії. Вона – про спроби українців написати історію власної держави. Звільнитися з полону думок «старшого брата» й досягнути справжньої незалежності – коли можеш розповідати свою історію від першої особи. Як історію України, а не Росії, Польщі чи ще когось на нашій землі.

«Домовитися з минулим – це одна з тих тез, які я пропоную як те, що ми насправді маємо робити з минулим. Хтось каже, що його треба долати, хтось каже, що зупиняти. Я вважаю, що треба домовитись. Воно вже сталося, воно впливає на нас і ми повинні домовитися, яким чином воно буде впливати на нас. Ця книжка – якраз моя спроба спонукати домовитися між собою про оцінку минулого», – розповів В’ятрович.

«Нотатки з кухні «переписування історії» для широкого кола читачів, всіх, хто хоче сформувати власний погляд на українську історію та переосмислити як колективну пам’ять, так і події недавнього минулого.

«Той випадок, коли автор має повне право сказати про себе Шевченковими словами: «Історія мого життя є частина історії моєї батьківщини», – написала про книгу Оксана Забужко.

Автор подарував декілька примірників книг для читачів Калуської ТГ.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: