Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калушанам радять щепитися проти дифтерії. І дорослим, і дітям вакцинація – безкоштовна

Переглядів: 2587

У зв’язку зі збільшенням серед жителів міста випадків захворювання ангінами, які протікають атипово, тобто з важким перебігом і високою гарячкою, у медиків виникає настороженість щодо спалаху дифтерії.

Основним профілактичним заходом проти дифтерії є вакцинація. Наразі інфекціоністи та імунологи стурбовані низьким відсотком щеплення населення міста проти цього захворювання.

«У минулому році низька кількість вакцинованих проти цієї недуги найперше була пов’язана з відсутністю вакцини, - зауважує головна медична сестра Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Анжела Атаманчук. – Проте у цьому році вакцина АДП-М (від дифтерії і правцю) є в наявності. До прикладу, на сьогодні у міській поліклініці є 560 доз, а у дитячій – 3748 доз. Вакцинація як для дітей, так і для дорослих проводиться безкоштовно. Дорослим щеплення проти дифтерії потрібно повторювати кожні 10 років».

Головна медсестра також додає, що протягом двох останніх тижнів у кабінеті щеплень Калуського центру ПМСД зробили близько 80 вакцинацій: 14 з них – медпрацівникам, решта – дорослому населенню Калуша. Ускладнень після щеплень не реєструвалося.

Тож лікарі закликають громадян міста не нехтувати своїм здоров’ям і вакцинуватися, оскільки при захворюванні на дифтерію навіть при своєчасному лікуванні близько 20% хворих помирають.

Довідка: Дифтерія – інфекційне захворювання яке протікає гостро та характеризується запаленням, переважно ротоглотки. Крім ротоглотки (близько 90% усіх випадків хвороби), інфекція провокує розвиток запалення в бронхах, носі, очах, на шкірі й статевих органах. Передається збудник дифтерії повітряно-краплинним і контактно-побутовим шляхами, а також через вживання немитої, погано обробленої, інфікованої їжі.

Основні симптоми дифтерії – утворення нальоту й набряк піднебіння, мигдалин, горла, незначний біль при ковтанні, підвищення температури тіла й інші ознаки запального процесу.

Найнебезпечнішим ускладненням хвороби є летальний результат, який обумовлений отруєнням організму токсином, вироблюваним бацилою Леффлера в процесі її життєдіяльності в тілі людини.

Основним методом лікування є введення в організм протидифтерійної сировотки – антитоксину, тому що антибактеріальні препарати ( за станом на 2017 рік) при лікуванні дифтерії мають низьку ефективність.

Основним профілактичним заходом проти дифтерії є вакцинація – АДП, Адп-М, АКДП.

 

Схожі матеріали за тегами: Дифтерія щеплення Калуш

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: