Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калуська міська рада прийняла звернення стосовно захисту прав постраждалих учасників Революції Гідності

Переглядів: 877

Розглянувши звернення громадської організації «Хімічні та токсикологічні отруєння в Україні», керуючись Законом України Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рекомендації постійних комісій міської ради, депутати Калуської міської ради вирішили схвалити та направити звернення Калуської міської ради до Прем’єр-міністра України стосовно захисту прав постраждалих учасників Революції Гідності.

У зверненні зокрема йдеться: «Ми, депутати Калуської міської ради, звертаємося до Вас з проханням допомогти у вирішенні наболілих питань постраждалих учасників Революції Гідності, які отримали отруєння маловідомими хімічними речовими та газами під час акцій громадського протесту 2013-2014 років.
Учасники Революції Гідності віддали життя  й здоров’я за зміни в суспільстві, виборовши українцям право проведення демократичних виборів і можливість мирно жити і працювати. Проте ті, що брали активну участь в акціях протесту, виборюючи нашу соборність і незалежність, до нині не в змозі загоїти рани, отримані під час кривавих подій на Майдані 2013-2014 років. Мова про постраждалих від хімічних й токсичних отруєнь досі не встановленими речовинами й газами. За даним фактом 25 листопада  2014 року відкрите кримінальне провадження №42013110000001029, проте за відсутності в Україні клінічних токсикологів і спеціалістів з отруєння хімічними речовинами, постраждалим порадили звернутися до іноземних спеціалістів. Особисте звернення цих людей до Міністерства охорони здоров’я, Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права, Міністерства у справах ветеранів результатів не приносять. Тож питання обстеження постраждалих людей, отримання ними офіційного підтвердження саме якого виду хімічна зброя була застосована до протестувальників, які гази розпилені і якого характеру отруєння отримали люди, як і проведення судово-медичної експертизи, залишилося відкритим, та позбавило постраждалих можливості отримати кваліфіковану медичну та юридичну допомогу. Міністерство охорони здоров’я надає відповіді, що проведення судово-медичних експертиз не можливе у зв’язку з відсутністю в Україні  як відповідних фахівців, так і нормативно-правової бази з даного питання.

Враховуючи необхідність захисту життя й здоров’я кожного громадянина нашої держави, просимо Вас взяти під особистий контроль ситуацію з прискорення розгляду на засіданні Міжвідомчої комісії з питань застосування норм міжнародного гуманітарного права питання щодо клінічного обстеження потерпілих громадян та надати їм можливість проведення судово-медичної експертизи й всебічного комплексного медичного обстеження у профільних науково-дослідницьких інститутах України, фахівцями Міністерства оборони України, а за необхідності й за кордоном».

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: