Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калуська стоматполіклініка може збанкрутувати через підняття зарплат медикам

Переглядів: 398

2 лютого Калуський міський голова Андрій Найда разом із заступницею Наталією Кінаш та директором КНП «Стоматологічна поліклініка Калуської міської ради» Олегом Шклярем взяли участь у робочій зустрічі з очільником департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігорем Дмитренком.

Мета візиту – урегулювання питань щодо виплати заробітної плати працівникам стоматполіклініки та надбавок працівникам ковідних відділень лікувальних закладів, інформує «Калуш ФМ» з посиланням на сайт Калуської міської ради.

У зв’язку з введенням в дію Постанови КМУ від 12 січня 2022 р. №2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» в КНП «Стоматологічна поліклініка Калуської міської ради» склалася критична ситуація з виплатою заробітної плати.

«У січні 2022 року місячний фонд оплати праці згідно з Постановою КМУ від 12.01.2022 р. №2 становитиме 1 503 667 грн, власний дохід підприємства у склав 469 182 грн. Дефіцит коштів для оплати праці становить 1 034 485 грн. Оплата праці медичним працівникам власними коштами призведе до збільшення фінансового плану лікаря-стоматолога на місяць, який з 33 531,25 грн зросте на 77% та становитиме 59 459 грн. Також збільшення заробітної плати з нарахуваннями призведе до зростання тарифу на стоматологічні послуги. За попередніми розрахунками вартість послуг зросте на 65%», – зазначив керівник стоматполіклініки.

У 2022 році Стоматологічна поліклініка уклала договір з НСЗУ по пакету медичних гарантій «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», в якому передбачено тариф 123 грн на одного пацієнта. Згідно із затвердженими тарифами надання невідкладної стоматологічної допомоги становить 400 грн на одного пацієнта, тому пакет медичних гарантій не покриває в повному обсязі надання такої допомоги пацієнтам.

«За таких умов заклад стає не конкурентоспроможним, а далі – і банкрутство підприємства. Слід зазначити, що персонал стоматполіклініки надає допомогу і малозабезпеченим верствам населення. Має в своєму складі мобільну виїзну бригаду для забезпечення надання стоматологічної допомоги маломобільній категорії населення. І це є дуже важливо для Калуської громади», – акцентував міський голова.

Також під час робочої зустрічі піднімалося питання доплати спеціалістам, які працюють у ковідних відділеннях. На сьогодні нема чіткого механізму нарахування заробітної плати медичним працівникам, зокрема надбавок за роботу в ковідних відділеннях. Нівелюється питання диференціації заробітної плати завідувачам відділень та старшим медичним сестрам. Більшість закладів не можуть виконати умови Постанови КМУ №2 і будуть претендувати на пакет дофінансування, який у 2022 році створює НЗСУ. Тоді кожен працівник зможе мати встановлений базовий рівень, про який ідеться у зазначеному документі. Та, якщо заклад претендує на цей пакет по різниці в оплаті заробітної плати, значить він не має права на встановлення ні преміальних, ні різних надбавок. Від цього втрачається механізм матеріальної мотивації працівника.

Тож було погоджено клопотати перед МОЗ щодо вирішення питання із встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послугу невідкладної стоматологічної допомоги та поширення дії пакета фінансової підтримки КНП на підприємства стоматологічного профілю. Також директор ДОЗ Ігор Дмитренко пообіцяв ініціювати регіональну зустріч директорів закладів області з представниками МОЗ та НЗСУ для обговорення проблемних питань.

Схожі матеріали за тегами: Калуш стоматполіклініка зарплатня

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: