Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Хто матиме право безкоштовно лікуватися у Калуській ЦРЛ у 2020 році?

Переглядів: 2362

Наприкінці кожного року калушан цікавить, чи матимуть вони і надалі право на безкоштовне лікування в стаціонарі Калуської ЦРЛ. Цьогоріч, зважаючи на ряд реформ у медичній сфері, а також у зв’язку з тим, що вже створена Калуська ОТГ, це питання стало ще більш актуальним.

Крім того, додавав, так би мовити, ложку дьогтю й той факт, що окремі депутати на сесіях міської ради говорили про те, що для міського бюджету накладно лікувати всіх без винятку калушан безкоштовно в стаціонарі Калуської ЦРЛ. Також йшла мова, що ці кошти можна було б «пожертвувати» на ремонт доріг, будинків та ін.

Тому «НК» поцікавився у заступника міського голови Наталії Табачук, чи передбачається безкоштовне медикаментозне забезпечення калушан у стаціонарі Калуської ЦРЛ у наступному році:

– На найближчій сесії Калуської міської ради, яка відбудеться 20 грудня, депутати розглянуть питання про виділення коштів з міського бюджету на безкоштовне медикаментозне забезпечення мешканців Калуської ОТГ у стаціонарі Калуської ЦРЛ, – повідомила Наталія Титівна. – Відразу хотілося б наголосити, що мова йде вже не лише про калушан, а й мешканців тих сіл, які ввійшли до Калуської ОТГ. Вони вже й зараз на рівні з калушанами мають право на безкоштовне лікування у стаціонарі Калуської ЦРЛ. Сподіваюся, що депутати приймуть рішення про виділення з бюджету необхідної суми коштів і з 2020 року медикаментозне забезпечення в стаціонарі Калуської ЦРЛ для всіх мешканців Калуської ОТГ і надалі буде безкоштовним.

Щодо самої програми, то вона не змінилася порівняно з попереднім роком. Також у 2020 році ми б хотіли і надалі продовжити програму щодо первинного ендопротезування суглобів для окремих категорій калушан, яка діяла цьогоріч.

Загалом у першому кварталі 2020 року працюватимемо без змін, а згодом медичні заклади вже будуть отримувати кошти з державного бюджету за контрактом з Національною службою здоров’я України.

Нагадаємо, що з 1 квітня 2020 року НСЗУ оплачуватиме послуги за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» спеціалізованим закладам, а субвенція на утримання медичних закладів не передбачатиметься.

Відповідно до положень Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», з квітня 2020 року в Україні запроваджується Програма медичних гарантій. У межах цієї програми буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних тарифів.

Програма медичних гарантій буде існувати як єдина бюджетна програма для оплати всіх медичних послуг та лікарських засобів, передбачених ст. 4 Закону за відповідними напрямами. З її впровадженням змінюється механізм фінансування медичного обслуговування населення: замість медичної субвенції, за рахунок якої відбувалося утримання закладів охорони здоров’я, в межах Програми медичних гарантій буде оплачуватися медичне обслуговування пацієнтів за договорами про медичне обслуговування населення з НСЗУ.

До переліку медичних послуг увійдуть первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), екстрена та паліативна медична допомога, реабілітація, вагітність і пологи, а також медична допомога дітям до 16 років.

У межах Програми медичних гарантій НСЗУ буде здійснювати закупку інсулінів, проводити оплату гемодіалізу та оплату за підвищеними тарифами пріоритетних послуг (лікування інсультів та інфарктів, пологи та неонатологічна допомога, а також ендоскопічні послуги для раннього виявлення раку і мамографія).

Послуги спеціалізованої медичної допомоги за Програмою медичних гарантій можна буде отримати безоплатно тільки за направленням лікаря первинки, з яким пацієнт підписав декларацію, або лікуючого лікаря. Але є винятки. Без направлення спеціалізовану медичну допомогу відповідно до медичних показань можна буде отримати безоплатно пацієнтам, які звернулися до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Також без направлення безоплатно надається невідкладна медична допомога.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: