Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Хто працює, того й б’ють. Наталія Кінаш пояснила ситуацію з невідповідністю ліжко-місць для ковідних хворих

Переглядів: 1042

Сьогодні, 15 березня, на оперативній нараді у міського голови заступниця міського голови з медичних питань Наталія Кінаш пояснила, чому обласна перевірка виявила невідповідність між кількістю зайнятих та задекларованих ліжок для коронавірусних хворих у Калуській ЦРЛ.

Нагадаємо, що за ініціативи голови обласної державної адміністрації Андрія Бойчука створили комісію, яка перевіряла ситуацію з COVID-19 у лікарнях області. За результатами роботи комісії у шести закладах вдалося встановити достовірну інформацію про наявність вільних ліжко-місць для ковідних хворих, що дозволило збільшити їх кількість на 72 одиниці. Йшлося зокрема і про Калуську ЦРЛ.

За словами Наталії Кінаш, така невідповідність пов’язана насамперед з тим, що на час перевірки у Калуській ЦРЛ не встигли повністю перепрофілювати травматологічний відділ під ковідний. Але по документах він значився вже як перепрофільований. Тобто трапилося це через об’єктивні технічні причини.

– Коли почалося різке зростання хворих на ковід, у нас було розгорнуто 220 ліжок. І тільки 4 березня у нас прозвучала інформація про збільшення кількості ліжок відповідно до отриманого наказу, а вже 5 березня була перевірка, – розповіла Наталія Кінаш. – Йшлося про частину травматологічного відділу. Перепрофілювання – це тривалий процес. Потрібно було виписати з відділу хворих, які можуть доліковуватися вдома. Тих, яким потрібне стаціонарне лікування, перевести. Сформувати лікарську бригаду, яка є компетентною у наданні допомоги хворим із даною патологією. Також треба  провести кисень до ліжок. Оперативно зробити це непросто. Відповідальна особа просто поспішила прозвітувати про виконання цих робіт, хоча реально вони були до кінця не виконані.

Окрім того, до списку «виявлених» потрапили ліжка у пологовому будинку та дитячій лікарні.

Як пояснила Наталія Кінаш, якщо до пологового будинку госпіталізують вагітну із підтвердженою коронавірусною інфекцією чи ознаки хвороби проявляться у неї пізніше, то її ізольовують від інших пацієнток. Тому у пологовому будинку Калуської ЦРЛ зарезервовано 5 ліжкомісць для вагітних пацієнток із COVID-19. Вони апріорі не можуть бути зайняті іншими категоріями населення, навіть якщо у лікарні не буде більше місць.

Аналогічна ситуація і в педіатричному відділенні. Для дітей, хворих на коронавірусну інфекцію, передбачено 15 чи 20 ліжок. Ці ліжка теж відокремлені і на них працює інша бригада. На час перевірки зайнято було 8, інші були не заповнені, бо заповнюються по мірі поступлення дітей. Їх комісія теж позначила як «виявлені». Хоча по факту на ці ліжка заборонено госпіталізувати дорослих хворих.

Під час перевірки 5 березня медики все це пояснювали і показували голові комісії, що відділ фактично готовий, залишилися завершальні роботи. Уже з вечора він починав заповнюватися.

Наталія Кінаш також додала, що в Калуській ЦРЛ лікується від 30 до 40-50 іногородніх пацієнтів. Це практично один-два відділи. І тому звинувачення, які були подані в пресі, заступниця міського голови вважає несправедливими, бо реально робиться все можливе.

Підтримав лікарів і міський голова Андрій Найда.

– У цих умовах ми повинні підтримувати лікарів, а не влаштовувати полювання на відьом, – зауважив Андрій Найда. – Реально робота ведеться. У нас порівняно з іншими лікарнями області ситуація набагато краща. Але, на жаль, хто працює, того й б’ють.

 

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: