Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Лікарі-ортопеди Калуської ЦРЛ провели понад 300 операцій з протезування суглобів

Переглядів: 1810

До числа фахівців Калуської ЦРЛ, яких добре знають калушани та мешканці колишніх сусідніх районів, належать лікарі-ортопеди травматологічного відділення Мар’ян Яремко та Орест Белей. 

Свою популярність у людей вони заслужили не тільки тому, що мають обидва вже чималий досвід з проведення різноманітних хірургічних втручань, а насамперед з впровадження новаторських методів проведення операцій, інформує «Калуш ФМ» з посиланням на Калуську ЦРЛ.

– Обидва хірурги, – розповідає генеральний директор КНП «Калуська ЦРЛ» Іван Красійчук, – впровадили в нашій лікарні нові методі протезування колінних та кульшових суглобів. Спочатку таким фахівцем у нашій лікарні став Мар’ян Аркадійович, а потім до нього приєднався і Орест Любомирович.

За словами Мар’яна Яремка, він перейняв досвід роботи протезування суглобів в тих, хто вже це вмів робити:

– Я, приміром, вдячний за це завідувачу відділення ортопедії Київської міської клінічної лікарні №12, заслуженому лікарю України, кандидату медичних наук Олександру Косякову. Проходив також відповідне стажування і у фахівців Київського ортопедичного центру ендопротезування, а також у медичних закладах Чеської республіки, що в Карлових Варах та Празі.

А Орест Белей пройшов навчання у Харківському інституті патології хребта та суглобів ім. професора М.І. Ситенка під керівництвом професора Володимира Філіпенка та інших спеціалістів. Чимало корисного почерпнув і вже більш досвідченого колеги і товариша Мар’яна Аркадійовича, за що дуже йому вдячний.

– Хоча я ось уже чотири роки проводжу операції із заміни колінних і кульшових суглобів, а Орест Любомирович десь три роки, але ще багатьом навіть мешканцям нашого міста невідомо, що в Калуській ЦРЛ такі операції проводяться, – додає  Мар’ян Аркадійович. – Тому чимало наших краян і далі орієнтують на Івано-Франківськ, Чернівці та інші міста України. І хоча не веду якусь статистику, але якось став переглядати історію операційних втручань саме із протезування суглобів і підрахував, що таких операцій уже ми разом провели близько 300. Нашими пацієнтами були як мешканці Калущини, так і з Долинського, Рожнятівського, Галицького районів та інших, зокрема і з Львівщини.

Мар’ян Яремко пояснює, що ендопротезування полягає в хірургічному втручанні, при якому пошкоджені суглобові поверхні замінюються на штучні, тобто протези. Виконується така операція, як правило, з метою відновлення опорної і рухової функцій нижніх кінцівок, а також усунення больового синдрому, коли консервативні методи лікування недоцільні або ж не дають бажаних результатів. Заміна суглоба на штучний проводиться при таких захворюваннях, як артрози і артрити в стадії повного руйнування, асептичні некрози, внутрішньосуглобові переломи, дисплазія, перелом шийки стегнової кістки, онкологічна патологія з ураженням суглобів.

При цьому лікарі зазначають, що на рівні держави програма підтримки пільгових категорій населення з проведення протезувань відсутня, а ось наша Калуська міська рада закуповує щорічно 10-12 протезів для одиноких і малозабезпечених людей, учасників війни на сході України й іншим. Тому вони надіються, що така допомога з боку влади міста буде передбачена і в бюджеті на 2022 рік.

Загалом ціни на колінні й кульшові протези коливаються від 50 до 100 тисяч гривень. Все залежить від матеріалу, з яких вони виготовлені. Серед існуючих нині протезів кращими вважаються ті, де є поєднання таких матеріалів, як метал-метал, кераміка-кераміка, метал-поліетилен, кераміка-поліетилен.

 

Схожі матеріали за тегами: Калуська ЦРЛ ендопротезування суглоби

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: