Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

«Майже сто відсотків, що заразилась на роботі». Історія про рентгенлаборантку Калуської райлікарні Богдану Гриців

Переглядів: 1653

Життя крихке, а герої – не лише ті, хто воюють зі зброєю в руках. Сьогодні сотні й тисячі лікарів ідуть на роботу, як у бій. І ніхто з них не знає, чи повернеться до своїх родин живим і здоровим. За даними МОЗ, приблизно кожен п’ятий інфікований коронавірусом в Україні – медик. І, так – лікарі, медсестри, санітари й лаборанти помирають від цієї хвороби, як і їхні пацієнти.

Звістка про смерть 41-річної рентгенлаборантки з Калуської районної лікарні шокувала всю медичну спільноту Прикарпаття. Богдана Гриців померла 29 квітня в реанімаційному відділі Калуської ЦРЛ, де майже три тижні боролася з COVID-19.

Про це йдеться у статті «Укрінформу» під назвою «Клятва Гіппократа: Герої вмирають, але тримають небо над нами». В ній журналісти розповіли історії трьох українських медиків, які померли від коронавірусу. Серед них і розповідь про Богдану Гриців, яка працювала у Калуській районній лікарні 19 років після закінчення медучилища.

«Надзвичайно хороша була людина: добра, чуйна, жодних скарг на неї ніколи не було. Ми всі її любили», – розповідає заступник директора КНП «Районна лікарня Калуської районної ради» Богдана Кудла.

«У нас лікарня від початку карантину працювала з хворими з підозрою на COVID-19. У свою зміну Богдана Гриців проводила обстеження пацієнтів. Попри те, що захист ми мали повноцінний, дотримувались усіх норм, інфікування не всім вдалося оминути… Визначити, від кого вона інфікувалась, важко, але те, що це сталось на роботі, – це 99,9%», – каже заступник директора Калуської райлікарні.

Богдана Гриців відчула погіршення самопочуття в середині березня. Одразу звернулась до свого сімейного лікаря. Поскаржилась на слабкість, підвищену температуру. На третій день полегшення не відчула, а тому вирішила зробити флюрообстеження.

«Тоді ми діагностували в неї початки пневмонії, а вона розвивається блискавично. Ми одразу госпіталізували Богдану. У нас всі ліжка були перепрофільовані на інфекційне відділення. Призначили їй лікування антибіотиками, давали кисень. У реанімаційне відділення Калуської ЦРЛ ми перевели її 13 квітня, а 29 вона померла. Там Богдана боролась майже три тижні, приймала протималярійний препарат, відразу була підключена до апарату ШВЛ, але на жаль… Ми дуже важко пережили цю втрату», – пригадує Богдана Кудла.

COVID-19 у Богдани Гриців ПЛР-дослідження підтвердило за життя. У померлої залишились двоє дітей і чоловік. Ніхто з них на коронавірус не хворів. Недугу відчула лише 61-річна мама Богдани і їй, кажуть лікарі, таки вдалося подолати вірус, який забрав життя доньки.

«Маму ми госпіталізували ще коли Богдана була у реанімації. Нині, після пережитого стресу в неї ще важкий стан, але за клінічними ознаками коронавірусної інфекції мама почувається значно краще», – констатує Богдана Миронівна.

За її словами, у Калуській райлікарні багато медиків перехворіли на COVID-19, є й такі, які повернулись до роботи після самоізоляції. Нині тут не називають ані точних цифр хворих, ані тих, кому вдалося одужати. Втім, просять, аби про них теж пам’ятали і не забули написати, що медики Калуша не здалися в боротьбі з коронавірусом.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: