Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Мінфін вимагає від міської влади Калуської ТГ заплатити майже 92 млн гривень боргу за КП «Водотеплосервіс»

Переглядів: 597

Депутати Калуської міської ради підтримали звернення до Міністерства фінансів України щодо критичної ситуації, яка склалася на КП «Водотеплосервіс».

Нагадаємо, на адресу Калуської міської ради надійшло кілька листів від Міністерства фінансів України щодо виконання Калуською міською радою гарантійного зобов’язання за КП «Водотеплосервіс», яке отримало кредит Світового банку.

Проєкт рішення «Про виконання вимоги Міністерства фінансів» розглянули депутати на позачерговій сесії Калуської міської ради.

Зокрема рішенням передбачалося передбачити у бюджеті Калуської міської територіальної громади на 2021 рік кошти в сумі 91 млн 176 тис. 287, 92 грн для погашення заборгованості перед Держбюджетом, що виникла в рамках договору про субкредитування між Міністерством фінансів, Міністерством ЖКГ та КП «Водотеплосервіс».

Для цього пропонувалося зменшити видатки по програмі капітального ремонту та утримання об’єктів благоустрою і дорожньо-мостового господарства на  47 млн 284 тис. 299 грн, по програмі капітального ремонту житлового фонду на 7 млн грн, по програмі фінансової підтримки спорту, вищих досягнень та громадських спортивних організацій на 2 млн 494 тис. 400 грн, по програмі розвитку та фінансової підтримки КНП «Центральна районна лікарня» на 5 млн 108 тис. 800 грн, по програмі розвитку та фінансової підтримки КНП «Калуський міський центр ПМСД» на 5 млн 750 тис. грн, по програмі розвитку та фінансової підтримки КНП «Стоматологічна поліклініка» на 663 тис. 600 грн, по програмі профілактики та лікування стоматологічних захворювань у дітей та окремих категорій дорослого населення на 2 млн 260 тис. грн, по програмі розвитку культури на 1 млн 618 тис. 828 грн, по програмі духовного життя на 100 тис. грн.

Депутати даний проект рішення не підтримали.

Натомість схвалили текст звернення до Міністерства фінансів України, в якому, зокрема, йдеться:

«Комунальне підприємство «Водотеплосервіс» Калуської міської ради Івано-Франківської області забезпечує споживачів міста Калуша централізованим теплопостачанням, водопостачанням та водовідведенням і є монополістом з централізованого водопостачання та водовідведення і транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами згідно зі зведеним переліком природних монополій Антимонопольного комітету України.

На КП «Водотеплосервіс» склалася критична ситуація з погашенням боргових зобов’язань, що накопичувалися впродовж багатьох років. Найбільші боргові зобов’язання виникли перед наступними суб’єктами і на початок 2021 року склали:

– ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» за теплову енергію – 285 036,9 тис. грн;

– ТОВ «Карпатнафтохім» за очищення стічних вод – 61 967,1 тис. грн;

– ДПЗД «Укрінтеренерго» за теплову енергію – 52 532,1 тис грн;

– ПП «АВТОКОМ 2005 ПЛЮС» – 20 500,3 тис. грн (переуступлення боргу від ЗАТ «Лукор» за рішенням суду за очищення стічних вод);

– НАК «Нафтогаз України» – 24 915,1 тис. грн;

– ПАТ «Івано-Франківськгаз» – 473,0 тис. грн;

– ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» –  418,5 тис. грн;

– Державний бюджет (вимога Міністерства фінансів України) – 91 176,3 тис. грн. (3 267 522,27 доларів США за курсом станом на 18.02.2021 р. – прострочена заборгованість за договором субкредитування між Міністерством фінансів України, Міністерством житлово-комунального господарства України та КП «Водотеплосервіс» від 16.10.2009 р. №28010-02/110 (позика №4869-UA), який виник унаслідок реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури» від 26.05.2008 р. (гарантія Калуської міської ради від 21.09.2009 р. №1 на підставі рішення Калуської міської ради від 23.04.2009 р. №877);

– Державний бюджет (вимога Міністерства фінансів України) – 29 446,5 тис. грн (пеня за невиконання договірних фінансових зобов’язань за позикою МБРР).

Загальний розмір за переліченими найбільшими борговими зобов’язаннями станом на початок 2021 р. складає 560,2  млн. грн.

Зважаючи на існуючі борги, заблоковані рахунки підприємства, невиконанням бюджету Калуської міської територіальної громади, що пов’язано основним чином із пандемією COVID-19, комунальне підприємство «Водотеплосервіс» знаходиться перед прірвою припинення надання послуг, унаслідок чого мешканці міста, державні установи та організації, заклади медицини, освіти та переважна більшість суб’єктів господарювання, які розташовані на території міста, залишаться без водопостачання, водовідведення та теплопостачання. Життєзабезпечення 65-тисячного міста знаходиться під загрозою, що викликає стурбованість та створює напругу серед місцевого населення, наслідком чого може бути соціальний вибух.

У зв’язку із неможливістю здійснити оплату за постачання електричної енергії за січень-лютий 2021 року вже отримано повідомлення про включення до реєстру боржників з подальшим відключенням від поточного електропостачальника ТОВ «Ернерінг», з яким діє договір до березня 2021 року.

З місцевого бюджету щороку виділяються десятки мільйонів гривень фінансової допомоги підприємству, що є важким тягарем для бюджету громади, проте і це не розв’язує проблему, а лише відтерміновувало питання зупинки діяльності підприємства, оскільки навіть при такій допомозі підприємство не тільки не мало змоги погашати існуючу заборгованість, але й продовжувало її нарощувати.

Калуська міська рада розділяє Вашу стурбованість щодо заборгованості КП «Водотеплосервіс» перед державним бюджетом,  що виникла в рамках Договору про субкредитування між Міністерством фінансів України, Міністерством з питань житлово-комунального господарства України та КП «Водотеплосервіс» і як гарант даного зобов’язання розуміє необхідність пошуку шляхів вирішення даної ситуації.

Інфляційні процеси у державі, девальвація національної валюти, війна на сході нашої держави, торгівельна війна зі сторони Російської Федерації, боротьба з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та ряд інших чинників зумовили неможливість виконання в повному обсязі кредитних зобов’язань КП «Водотеплосервіс».

На розгляд сесії Калуської міської ради було винесено проект рішення «Про виконання вимоги Міністерства фінансів України». З огляду на те, що його прийняття спричинило б колапс у життєдіяльності Калуської міської територіальної громади, з болем та тривогою повідомляємо, що ми, депутати Калуської міської ради, не підтримали вищезгадане рішення, яке призвело б до тяжких негативних та навіть катастрофічних наслідків.                                                                                                                                                        

З огляду на викладене та з метою унеможливлення повторення другого «Алчевська» – техногенної катастрофи національного масштабу, а також зважаючи на те, що указом Президента України від 10.02.2010 №145 та Законом України від 12.02.2010 №1885-VI року територію міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації, звертаємось та просимо Вас з розумінням віднестись до даної ситуації, долучитись до її розв’язання шляхом створення спільної робочої групи з представників Міністерства фінансів України, Калуської міської ради та КП «Водотеплосервіс» з метою напрацювання плану дій щодо виконання кредитних зобов’язань, залучення всіх можливих фінансових ресурсів бюджетів різних рівнів та інших джерел для надання фінансової допомоги підприємству, що допомогло б вирішити вищезгадану проблему.

Зі свого боку Калуська міська рада бере на себе зобов’язання затвердити економічно-обґрунтовані тарифи на послуги підприємства, що включатимуть і інвестиційну складову та дозволить підприємству розвиватись і надавати якісні послуги.

Переконані, що тільки спільна плідна наша праця стане запорукою розбудови Української держави».

У коментарі «Калуш ФМ» Калуський міський голова Андрій Найда зазначив:

– У даному випадку була неправильна позиція попередньої влади, можливо, і Мінфіну. Мінфін теж мав контролювати, щоби міська рада та КП «Водотеплосервіс» потроху той кредит оплачували. Коли вони нам зараз скидають, щоб ми оплатили їм майже 92 млн грн, при тому, що зараз іде процес децентралізації, основна частина делегованих повноважень скинута на міські бюджети, ми фізично просто не зможемо потягнути, і в місті буде колапс. Ми не зможемо виплачувати ні зарплати, ні надбавки тим самим викладачам, ми не зможемо навіть соціально захищені статті повністю виконувати.

Ми прекрасно розуміємо, що цей кредит із часом треба оплатити, але треба з розумінням поставитися і до органів місцевого самоврядування з тим фінансовим станом, який зараз є, щоб ми створили спільну комісію і намітили шляхи виходу. Якщо, приміром, ПДФО лишали на місці на рівні 80%, так, певну частину коштів можна було виділяти на даний кредит, але це має бути спільна позиція, а не так просто: ви зобов’язані, а там мастіть собі голову і плечі, хоч зупиняйтеся. Ну, це колапс буде. Ми вже мали Алчевськ, ми не хочемо цього в Калуші.

За словами Андрія Найди, якщо Мінфін не дослухається до Калуської міської ради, будуть шукати інші точки дотику, наразі працюють з народними депутатами від Калущини.

Схожі матеріали за тегами: ВТС борг звернення Калуська міська рада

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: