Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На «стометрівці» у Франківську відкрили пам’ятник Опанасу Заливасі, автором якого є калуський скульптор (ФОТО)

Переглядів: 1508

Відтепер видатний художник і патріот, увічнений в бронзі, зустрічатиме іванофранківців та гостей обласного центру на початку вулиці Незалежності, так званій «стометрівці», навпроти будинку №12 біля однієї з лавок.

Скульптуру Опанаса Заливахи, встановлену минулого тижня,  урочисто відкрили 27 листопада за участі містян, митців, влади і духовенства.

Прикметно, що автором цього пам’ятника є калуський скульптор Ігор Семак.

І це не перший пам’ятник авторства Ігоря Семака в Івано-Франківську. У жовтні 2015 року в обласному центрі постав пам’ятник королю Данилу Галицькому. Погруддя встановлено на однойменній вулиці. Незабаром в обласному центрі з’явиться і пам’ятник Андрію Мельнику. Його автором також є калуський скульптор.

Вартість пам’ятника Опанасу Заливасі 395 тисяч гривень.

Довідка:

Опанас Іванович Заливаха народився в 1925 році на Харківщині, пережив Голодомор. Навчався в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна в Ленінграді. Закінчивши навчання, Опанас переїхав до Івано-Франківська.

Тут він зробив свою першу виставку, яка викликала суспільний резонанс і через декілька тижнів була закрита за український символізм. Художник створював й ілюстрації до самвидаву, які розповсюджував у Франківську. На нього донесли за антирадянську пропаганду та агітацію і в 1965 році прийшли з обшуком.

На п’ять років художника відправили у мордовські табори, заборонивши малювати. Після звільнення деякий час був під адміністративним наглядом, а художній фонд відмовлявся йому давати роботу.

У 1987 році був одним із ініціаторів створення Української асоціації незалежної творчої інтеліґенції. Працював у галузі станкового живопису та графіки.

Помер у 2007 році в Івано-Франківську. Похований в урочищі Дем’янів Лаз.

 

Схожі матеріали за тегами: памятник заливаха відкриття франківськ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: