14 липня у калуському міському парку культури і відпочинку проходив третій гастрономічний фестиваль бігусу «Бігус-2019».
Окрім учасників з Калуша, до нас приїхали варити бігус кухарі з Коломиї, Івано-Франківська та Чернівців. Загалом бігус за своїми рецептами готували 8 учасників.
Калушани могли продегустувати бігус від «Голодного вовка» та «М’ясної бочки» з Коломиї, «Гуцульської кухні», «Вагону м’яса» і «Кнайпи» з Івано-Франківська, «Села» з Чернівців та інших.
Як повідомив організатор фестивалю Віктор Павлів, найсмачнішим журі визнало бігус від «М’ясної бочки». До речі, участь у фестивалі в Калуші вони брали вперше.
Додамо, що два роки поспіль переможцями на фестивалі була калуська «Касабланка». Цього року участі у фестивалі бігусу вони не брали.
На фестивалі можна було спробувати медовухи, вина із Закарпаття і звісно калуського пива.
Відвідали гастрономічний фестиваль і учасники українського рок-гурту «Кому Вниз», які в цей день виступали на головній сцені парку.
Бігус — страва, притаманна бойківській кухні, не варто плутати з польським бігосом — тушеною капустою з м'ясом та сухофруктами. В основі бігусу — квашений смугастий рожевий буряк (називають польським). Використання цього буряка в інших стравах наразі невідоме. Тож, польський буряк з наваристим бульйоном утворює надзвичайно смачний, святковий суп. Страва смакує не лише з хлібом, а й у прикуску з відвареною картоплею.
Фото Віктор Павлів.