Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Повернення історичної правди. Степан Лесів презентував книгу про національно-визвольну боротьбу на Калущині (ФОТО)

Переглядів: 1121

10 жовтня з нагоди відзначення Дня захисника України та 77-ої річниці створення Української Повстанської Армії у центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася презентація книги «Калущина в національно-визвольній боротьбі», упорядником якої є завідувач Історико-меморіального музею Степана Бандери в с. Старий Угринів Степан Лесів.

Степан Лесів - дослідник та краєзнавець, людина, яка весь свій час присвячує дослідженням. Зокрема досліджує ті часи, про які ми мало знали, тому що хтось боявся про це говорити, хтось лишень потайки розповідав в родині, повідомляє Калуська центральна бібліотека ім. Т. Шевченка.

Історичний шлях героїчної боротьби, який проходили наші предки, залишився б непізнаним та невідомим, якби не величезна пошукова праця істориків і краєзнавців. Досліджуючи маловідомі сторінки національно-визвольної боротьби і життя вояків УПА, відкриваючи справжні імена повстанських командирів, яких навіть їх побратими знали лише за псевдами, об’єктивно висвітлюючи події того часу, Степан Лесів повертає з небуття історичну правду, допомагає позбутися «білих плям» нашої історії.

У своєму виступі упорядник зазначив, що у збірнику матеріалів «Калущина в національно-визвольній боротьбі» вміщено статті, документи та світлини, які висвітлюють історію українського національно-визвольного руху в 1940-1950-х рр. на теренах Калуської округи ОУН.

Степан Лесів також коротко зупинився на кожному розділі презентованого видання, представив цікаві відеосвітлини, розповів про окремих постатей визвольного руху саме нашого регіону, ліквідацію підпільників, зраду серед своїх і виправдання підпільників, які були безпідставно обвинувачені в співпраці з органами МДБ.

Під час заходу відбувся діалог, де всі мали змогу задати запитання упоряднику і отримати вичерпні відповіді по темі національно-визвольної боротьби на теренах нашого краю.

«Дослідивши історію юнаків, які тоді боролися, можна побачити, що вони пройшли великий шлях, – каже Лесів. –  Треба розказати правду про події, які відбувалися, і твердити, що ті хлопці і дівчата боролися за рідну землю, за своє».

Присутні на зустрічі ніби пройшлися сторінками книги, поринули у далеке минуле рідної землі і почули нові цікаві факти з історії УПА на теренах Калущини, відкрили для себе нові постаті вояків армії нескорених і простих людей, які допомагали повстанцям.

Свої враження про презентоване видання висловили старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів, викладач-методист державного вищого начального закладу «Калуський політехнічний коледж», кандидат історичних наук Ігор Ільницький, директор МБФ «Центр національного відродження ім. Степана Бандери» Тарас Рондзістий (м. Київ) та ін.

Схожі матеріали за тегами: Калуш презентація книга визвольна боротьба

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: