Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Питанням незаконного створення Калуського "Лукору" займається СБУ і ГПУ

Переглядів: 889

Про це на сесії обласної ради розповів прокурор Івано-Франківської області Ігор Настасяк, пише Фіртка.

Подробиці розслідування він наразі не володіє.

Зокрема, депутат Степан Волковецький заявив, що готовий стати свідком.

За його словами, коли він очолював обласну раду та за сумісництвом облвиконком, до нього "підійшли певні люди та запропонували приватизувати підприємство, яке рентабельне на 80 відсотків".

Волковецький говорить, що саме за відмову від приватизації президент усунув його з посади. І тепер депутат готовий розказати всі подробиці правоохоронним органам, пише Стик.

Як писала Фіртка, згідно з інформацією СБУ, у 2000-му році, зважаючи на збитковість нафтохімічного комплексу ВАТ "Оріана", а також відсутність власної сировини для переробки, держава вирішила залучити для оздоровлення підприємства приватного інвестора.

Для цього спільно з ТОВ "Лукойл-Нафтохім" на базі "Оріани" було створено ЗАТ "Лукор".

"Російська компанія заплатила за участь у бізнесі 100 мільйонів доларів США власними цінними паперами. Встановлено, що реальна вартість цінних паперів російської компанії становила лише 27 мільйонів доларів США. Тож державі завдано збитків в особливо великих розмірах", - сказано в заяві.

Крім того, згідно з інформацією, інвестор мав погасити кредит у розмірі, еквівалентному170 мільйонам євро, який раніше державне підприємство "Оріана" отримало для модернізації виробничих потужностей.

За даними СБУ, зобов'язання не було виконано, а позика перед одним з європейських банків була повністю сплачена за рахунок державного бюджету.

З метою встановлення повного контролю над нафтохімічним комплексом службові особи Фонду держмайна, ВАТ "Оріана" та ЗАТ "Лукор" у 2004 році незаконно передали його новому юридичному суб'єкту, підпорядкованому російській компанії "Лукойл".

"Таким чином держава втратила будь-який вплив на стратегічно важливе підприємство", - заявили у відомстві.

"Відкриття та розслідування кримінальних проваджень за цим фактом неодноразово блокувалися високопосадовими урядовцями колишньої влади. Наразі головним слідчим управлінням СБ України відкрито кримінальне провадження за ст. 191 Кримінального кодексу України", - повідмили в СБУ.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: