Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

«Сам Бог дав йому талант». У Калуші вшанували скульптора Ігоря Семака

Переглядів: 2523

Цієї неділі в центральній міській бібліотеці ім. Т. Шевченка відбулася мистецька зустріч  зі скульптором, членом Національної спілки художників України Ігорем Семаком. Присвячена вона була 60-літтю цього талановитого чоловіка – геодезиста за фахом і скульптора за духом.

Спершу про винуватця події присутнім, серед яких були краєзнавці, художники, письменники, архітектори, журналісти й інші творчі особистості, розповіла бібліотекар Ольга Небилович, а відтак про нього говорили його друзі, знайомі і просто пересічні калушани. Кілька штрихів про своє життя та творчість додав і сам  Ігор Семак. Він також відповів на запитання, які цікавили тих, хто завітав на зустріч.

Отож цей чоловік, хоч і народився в Якутії, вважає себе калушанином. Адже саме в Калуші пройшли його дитячі та юнацькі роки. У Калуші він живе і два останні десятиліття. І не лише живе, а й творить, приносить славу рідному місту, увіковічнює  його історію та героїв.

Багато калушан, споглядаючи у місті пам’ятні дошки, горельєфи, барельєфи, скульптури та пам’ятники, не знають, що їх автором є Ігор Семак. А насправді у творчому доробку цього невтомного чоловіка понад 400 робіт. Це і камерна скульптура, і монументальна. Роботи авторства Ігоря Семака є не лише в Калуші, а й у Калуському, Галицькому, Долинському й інших районах області, а також в Івано-Франківську, в м. Сватово на Луганщині та Якутії, де він проживав впродовж 15 років після закінчення Львівської політехніки (з 1979 по 1994 рр.).

Ігор Семак  розповів, що першою його роботою був скульптурний портрет Лесі Українки, який він зробив у 14 років після відвідин музею поетеси у селі Колодяжному, що на Волині. Пізніше був Шевченко й інші визначні особистості. Коли жив в Якутії, то темою робіт стали першопрохідці, адже і сам він частенько бував в експедиціях у важко доступній місцевості, а відтак і люди, з якими працював. Загалом скульптурний портрет є його улюбленою темою.

Пізніше, коли переїхав до Калуша, з’явилася можливість робити і монументальні роботи. За словами  скульптора, його доробок можна розділити на кілька серій: воїни-афганці Калущини, воїни АТО і Небесна сотня, національно-визвольні змагання та релігійна тематика.

До прикладу, на замовлення жителів села Єзупіль Галицького району калуський скульптор робить 14 фігурних композицій на тему Хресної дороги, і 12 стацій вже готові. Обласний центр прикрашає погруддя Данила Галицького, невдовзі постануть і пам’ятники Андрію Мельнику та Опанасу Заливасі, окрасою Калуша є пам’ятник Роману Шухевичу, горельєф В’ячеслава Чорновола, скульптури Божої матері біля церкви Архистратига Михаїла та церкви Кирила і Мефодія, а також на площі біля торгового центру «Прометей»  – все це роботи, автором яких є Ігор Семак.

І хоча зроблено вже чимало, зупинятись на досягнутому він не збирається, у планах автора і скульптура, яка стане візитівкою Калуша, і багато іншого. А на серпень скульптор готує виставку, на якій представить фотобанери своїх монументальних робіт та чимало нових скульптур і портретів.

Під час зустрічі продемонстрували два відеофільми із роботами Ігоря Семака. Багато з присутніх були здивовані як майстерністю автора, так і кількістю створеного ним. Тому і не дивно, що запитували, як він, працюючи за основним місцем роботи, знаходить час для творчості. І з’ясувалося, що скульптурі він віддає вечори та вихідні дні, а працює здебільшого в майстерні, яку збудував біля батьківської хати на вул. Долинській.

На адресу Ігоря Семака прозвучало чимало добрих слів. Одні відзначали його майстерність, інші - працьовитість, людяність і порядність. До прикладу, колишній журналіст «Калуського нафтохіміка» Дмитро Іванців звернув увагу на те, що для скульптурних портретів автора характерна одухотвореність, переданий характер, і цікавився, як йому це вдається. Краєзнавець Микола Когут згадував про роки співпраці зі скульптором, який втілив не одну його ідею і увіковічнив відомих людей міста. Поет Іван Ткачик поділився враженнями про роботу скульптура, яку йому одного разу довелося побачити. На його очах груда глини перетворювалася у цікавий портрет.

Захоплювалася творчістю Ігоря Семака і калуська поетеса Розалія Боднарчук. Жінка навіть висловила бажання стати наступною «героїнею» скульптурного портрета. «Коли я побачила про вас сюжет по місцевому телебаченню, я була вражена тим, як все відбувається. Мені захотілося побувати у ваших руках. Думаю, з півтонни глини ще десь знайдеться», - напівжартома, напівсерйозно зазначила вона.

Прозвучало під час зустрічі і побажання, щоб Ігор Семак передав свої уміння бодай кільком учням. На цьому акцентували увагу Іван Ткачик та Леся Кирилович, яка також зазначила, що громадськість Калуша виношує ідею стосовно пам’ятника Івану Франку та Лесі Українці, автором яких може стати саме Ігор Семак.  

Калушанин Ярослав Парцей разом з тим висловив пропозицію, щоб ініціювати присвоєння Ігореві Семаку звання Почесного громадянина м. Калуша.

Винуватцеві події також бажали творчої невтомності, наснаги, енергії на багато років та гідного пошанівку від людей за працю на славу нашого міста.

Людмила СТЕПОВА  

 

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: