Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші презентували книжку Дарії Мельник «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента»

Переглядів: 1575

17 березня у Калуській центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбулася презентація книжки Дарії Мельник «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента», в якій досліджується життя і діяльність Ярослава Дякона – старшини УГА, галицького інтелігента, просвітянина, народного вчителя та його родини.

Це був спільний захід музейно-виставкового центру і бібіліотеки. Модераторами презентації були заслужений вчитель України, поетеса, письменниця Оксана Тебешевська і науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів.

Як розповіла журналіст і краєзнавець Дарія Ониськів (Мельник), яка є уродженкою села Петранки Рожнятівського району, Ярослав Дякон з 1925 по 1940 рік був директором народної школи в долішній частині Петранки. З його ініціативи в 1928 році тут відновила діяльність читальня «Просвіти», а в 1938-1939 роках за його сприяння методом народної будови у селі була збудована школа.

Цьогоріч виповнюється 120 років з дня народження Ярослава Дякона. Тож свій доробок авторка й приурочила до цієї дати. Окрім того, вона зазначила, що в цьому році минає 100 років, як родина Дяконів переїхала на Калущину. Батько Ярослава Дякона отець Григорій Дякон понад 20 років був парохом у Кропивнику, а з 1927 по 1936 рік – деканом калуським УГКЦ.

- Я з дитинства чула ім’я цієї людини в сім’ї і серед старших людей Петранки, - розповіла Дарія. - Ярослав Дякон мав неабиякий авторитет у жителів села. А у 2009 році я познайомилася з донькою Ярослава Дякона союзянкою Вірою Пілянською, від якої довідалась багато цікавого. Також про Ярослава Дякона писали Оксана Тебешевська, адже він працював у школі в Голині,  просвітянин Ігор Котик. Тож всі ці матеріали я використала у своїй книзі, додавши спогади родичів, сучасників, вивчивши щоденники Дякона й дослідивши інші сторінки життя цієї непересічної особистості.

Про те, що доля Ярослава Дякона була взірцем трагічної історії галицької інтелігенції вказала Оксана Тебешевська, адже родину Дяконів не оминули ні переслідування польського та радянського режимів, ні вивезення в Сибір.

У своїй книзі Дарія присвятила велику увагу перебуванню Дяконів з 1950 року на засланні, зокрема у Томській області. Дозволили родині повернутися в рідний край лише у 1956 році, проте спершу поїхали тільки діти – Віра та Орест, а через рік наважилися на переїзд Ярослав з дружиною Софією. Реабілітували всю сім’ю аж у 1992 році. Після повернення вони оселилися у Кропивнику, оскільки їхній будинок у Львові їм не повернули. Дякони були громадськими авктивістами, добрими вчителями і господарями.

Іван Тимів також зазначив, що найціннішими в книзі Дарії Ониськів є щоденники самого Ярослава Дякона. Писав він їх не лише українською, а й латиною та польською мовами.

За словами Дарії, починав свої записи Ярослав Дякон з описів погоди, її впливу на сільське господарство, відтак відзначав, що трапилося в родині, краї та світі. Щомісяця інформацію він узагальнював, аналізував. Щоденники Ярослав Дякон писав з 1958 і до 82-го року, останні записи зроблені за кілька днів до його смерті. Якраз завдяки цим щоденникам можна прослідкувати, що важливого відбувалося в селі і краї, що турбувало людей, як і чим вони жили. Записував Ярослав Дякон також різні прикмети та афоризми.

За словами Івана Тиміва, цінним у книзі є й фотоархів, до якого увійшли світлини з 1905-го до 1980 років. Третя частина світлин зроблена самим Ярославом у Кропивнику і Петранці

Під час презентації авторка також розповіла, що 20 січня до 120-річчя з дня народження земляка у Петранці на фасаді місцевої школи відкрили меморіальну дошку Ярославу Дякону. Її автором є член Національної спілки художників України калушанин Ігор Семак.

На урочистості з цієї нагоди у Петранку приїхали його нащадки, зокрема, донька Ярослава Дякона, уродженка Петранки, калушанка пані Віра Пілянська, а також внуки: пан Андрій Дякон з дружиною з Києва та його сестра Оксана Дякон із Рівного (діти Ореста Дякона); пані Оксана Маєвська з чоловіком з Нетішина та пані Роксолана Кудлак з чоловіком з Івано-Франківська. Обидві – доньки пані Віри.

Дарію Ониськів з виходом її чергової книги вітали директор бібліотеки Наталія Воробець, голова калуської «Просвіти» Леся Кирилович, кандидат історичних наук Ігор Ільницький. Останній відзначив, що за документами, зібраним у книзі, ми бачимо ціле середовище, тож такого типу література дозволяє відчути єдність між поколіннями.

Додамо, що книга «Ярослав Дякон: тернова доля галицького інтелігента» видана за сприяння Калуської міської рада, яка профінансувала частину витрат. Вийшла вона у січні 2019 року. Передмову до книги написав професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Малярчук.

Як уже інформувало "Калуш ФМ", у липні 2018 року краєзнавець Дарія Ониськів (Мельник) презентувала у Калуській центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка науково-краєзнавче видання «Церква в Петранці: історія і сучасність».

 

Схожі матеріали за тегами: Калуш презентація книга Дарія Мельник

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: