Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші презентують відеоматеріали про бій під Крутами

Переглядів: 1064

У Калуші пройде бесіда та презентація відеоматеріалів «Бій під Крутами».

Про це повідомляють на сторінці Музейно-виставкового центру. Захід відбудеться у меморіальному музеї "Калуська в'язниця". Він розпочнеться у середу, 29 березня, о 15.00.
Музей "Калуська в'язниця" знаходиться на вулиці Січинського, 5, що неподалік будівлі Калуської районної ради.

Бій під Крутами — бій, що відбувся 29 та 30-го 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. У «Вікіпедії» зазначають, що ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

 

Схожі матеріали за тегами: вшанування крути

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: