Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші відкрили пам’ятний знак хорунжому УГА Івану Відоняку (ФОТО)

Переглядів: 1690

У неділю, 28 жовтня, у житловому мікрорайоні Загіря відкрили пам’ятний знак яскравому представнику калуської інтелігенції, громадському діячеві, талановитому композиторові, хорунжому Української галицької армії Івану Відоняку. Його встановили на перехресті біля каплички на вул. Відоняка.

З ініціативою про встановлення пам’ятного знака Івану Відоняку до Калуської міської ради звернулася Калуська міська організація ВО «Свобода». Депутатський корпус ініціативу підтримав і надав дозвіл на спорудження знака.

Відкриття пам’ятного знака приурочили 40-річчю з дня смерті Івана Відоняка.

Автором проекту пам’ятного знака є калуський скульптор Ігор Семак. Всі фінансові витрати на його виготовлення взяли на себе члени організації та бажаючі долучитися до цієї справи.

Довідка.

 Іван Відоняк народився у Калуші у 1894 році. В 1900 році Відоняки переїжджають до Канади, де живуть до 1910 року. Повернувшись на батьківщину, наш земляк поступає в 1913 році на навчання до Станіславської вчительської семінарії. Одночасно студіює уроки музики у відомого композитора Дениса Січинського. Під час першої світової війни служив у Відні. Пізніше брав активну участь у створенні січового стрілецтва на Станіславщині, в чині хорунжого воював у лавах УГА, відбував концтабори у Польщі. З 1920 по 1939  рік  Іван  Відоняк  плідно працював на культурно-просвітницькій ниві, брав активну участь у створенні читалень, бібліотек, проводив навчання музики, орґанізовував хори у Підгірках та Студінці, керував ними, виступав одним із фундаторів «Чорногори».

З 1940 по 1945 рік Відоняк керував церковними хорами в Калуші та Підгірках, заодно писав духовну і світську музику.

Помер Іван Відоняк у 1977 році.

Фото Василь Фіцак

 

 

Схожі матеріали за тегами: Іван Відоняк пам'ятний знак Калуш

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: