Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші вшанували жертв депортацій

Переглядів: 930

У суботу, 18 серпня, в сквері біля ПК «Мінерал» відбулося віче пам’яті депортованим українцям з Польщі. Цього дня  згадувалися події 1944-1946 років.

Тоді тисячі українців втратили життя під час депортації, зазнавши страждань у концентраційному таборі в Явожно. Про вшанування у Калуші розповідає радіо «Шанс».

Упродовж 1944-1946 рр. з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя було депортовано 483 808 осіб і розсіяно по всіх областях України. У 1945 році до Калуша приїхало 380 депортованих родин, 225 з яких залишилися в місті, а решта розселилися в районі.

Панахиду за жертвами депортації відправили священнослужителі міста. Про пережите депортованими українцями говорили голова товариства «Надсяння» Юрій Соколовський, голова товариства «Лемківщина» Федір Лабик.

До віче долучилися колективи, яких ця подія стосується безпосередньо: народний фольклорно-етнографічний ансамбль пісні і танцю «Студенька» під керівництвом Наталії Гуменюк та народний фольклорно-етнографічний колектив «Доленька» (керівник – Оксана Івасенко).

На завершення віча до пам’ятника депортованим українцям поклали квіти.

 

Схожі матеріали за тегами: надсянці вшанування

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: