Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуській ТГ перевірили якість води у водогоні та криницях. Відповідає санітарним нормам не вся

Переглядів: 433

Упродовж ІІ кварталу 2021 року фахівцями Калуського районного центру ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжувалися моніторингові дослідження на виконання Указу Президента України від 10.02.2010р. № 145 «Про оголошення території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації» в контрольних точках: індивідуальні криниці в селах Кропивник, Сівка-Калуська, Мостище, Пійло; в мікрорайонах міста, які знаходяться в зоні впливу хвостосховищ  ДП «Калійний завод»; контрольних точок для досліджень проб води централізованого водопроводу; ґрунту та води з контрольних свердловин в санітарно-захисній зоні полігону токсичних відходів ТзОВ «Оріана Галев» та потічка Сапогів вище та нижче полігону, 2 контрольних точок з потічків Кропивник та обвідного каналу р.Сівка в зоні впливу ДП «Калійний завод» для щомісячних досліджень, повідомляє «Калуш ФМ» з посиланням на Калуську міську раду.

З контрольних точок центрального міського водопроводу за показниками  епідеміологічної та санітарно-хімічної безпеки досліджено по 3 взірці води. Всі проби води з центрального водопроводу КП «Водотеплосервіс» відповідали вимогам ДСан ПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

З досліджених 90 проб води криничної з контрольних точок міста та району 8 (8.8%) не відповідають вимогам ДСан ПіНу 2.2.4-171-10 за санітарно-хімічними показниками безпечності та якості питної води.

Досліджено27 проб води криничної в мікрорайонах м. Калуша, в 5-и виявлено високий вміст хлоридів у концентраціях 608,0- 625,0 мг/дм3, відсоток нестандартних складає 18,8. Продовжує реєструватися підвищений вміст хлоридів у воді криниць на вулиці Зарічній, 8 а, 11. 

Також проведено дослідження 63 проби питної води із криниць мешканців сіл Кропивник, Сівка-Калуська, Мостище, Пійло. В 3 пробах виявлено перевищення вмісту хлоридів. А саме: в с. Пійло по вул. Львівській, 48 (вміст хлоридів становить 605,0-610,0 мг/дм3 ).

В зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 обстеження всіх індивідуальних криниць не проводили.

В зоні впливу Домбровського кар’єру проведено дослідження води з поверхневих водойм: 3 проби з р. Кропивник, 3 проби з обвідного каналу р. Сівки, перевищення вмісту хлоридів не виявлено. 

Протягом 2-го кварталу 2021року досліджено 6 проб води з контрольних свердловин (в СЗЗ полігону токсичних відходів ТзОВ «Оріана Галев»), 6 проб з поверхневих водойм (потічок Сапогів, вище та нижче полігону), 6 проб ґрунту, 18 взірців питної води з індивідуальних криниць мешканців с. Мостище на визначення  вмісту гексахлорбензолу. У досліджених пробах гексахлорбензолу не виявлено.

Схожі матеріали за тегами: Калуська ТГ якість води перевірка

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: