Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуській ЦРЛ встановлюють штучні суглоби

Переглядів: 4163

Медики Калуської центральної районної лікарні вміють проводити такі операції, які не роблять в жодному районному центрі Прикарпаття, а тільки в обласних клініках.

Про це пише Kalushcitynews.

Серед таких операцій -  ендопротезування кульшових суглобів.

Ендопротезування вважається однією з найскладніших операцій в ортопедії. Роблять його, зазвичай, тільки у великих обласних центрах. А з червня  — і калуські травматологи-хірурги. Перші три такі операції Мар’ян Яремко і Степан Зелик провели під керівництвом заслуженого лікаря України, керівника Київського центру ендопротезування Олександра Косякова. Впродовж місяця калуські лікарі прооперували ще трьох хворих.

 За словами Степана Зелика, у Калуші є багато хворих, яким потрібне ендопротезування кульшового (тазостегнового) суглобу, —Але щоб здійснювати такі операції, у Калуші не було необхідних інструментів.

Як вже повідомляв «Калуш ФМ» меценат Павло Котик придбав для Калуської центральної районної лікарні спеціальний дриль, вартість якого — близько мільйона гривень.

Штучний суглоб, який замінить власний пошкоджений, підбирають індивідуально. Його виготовляють відповідно до ваги та стилю життя людини. Ціна суглобу — від 36 тисяч гривень.

Заступник міського голови з медичних питань Наталія Табачук каже, що наразі у Калуському міському бюджеті немає коштів, щоб компенсувати пацієнтам їхні витрати, як це роблять у Києві. Можливо в майбутньому у Калуші запрацює програма для незахищених категорій.

Зараз травматологи шукають меценатів, щоб придбати спеціальний електроніж. Він дозволить мінімізувати втрати крові під час будь-яких ортопедичних операцій. — Без цього інструменту, за словами Степана Зелика, людина під час операції втрачає майже літр крові. Зі звичайним електроножем, яким оперують зараз, — близько 400 мілілітрів. А з тим, який хочуть придбати, крововтрата буде взагалі мінімальною.

 

Схожі матеріали за тегами: калуська црл операція

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: