Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуську спецшколу-інтернат для слабочуючих дітей більше не набирають дітей

Переглядів: 4124

Минулого року уряд видав розпорядження про «Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки». За цим документом до 2026 року в Україні закриють майже всі інтернати і замість них створять Центри соціальної допомоги сім’ям та дітям. Про це пише «Нафтохімік-Калуш».

Враховуючи ряд змін, тепер, якщо батьки дитини з особливими потребами захочуть віддати її в загальноосвітню школу, навчальний заклад не має права відмовити. Школа повинна створити всі умови для навчання дітей з інвалідністю: знайти фахівців, створити окремий клас, зробити навчальні корпуси і класи зручними для них.

Що стосується діяльності безпосередньо Калуської спецшколи-інтернату, то цьогоріч дітей у перший клас вже не набиратимуть.

Про це розовідає керівник Калуської спецшколи-інтернату для слабочуючих дітей Роксолана Караїм.

Згідно із чинним законодавством, заборонено здійснювати набір у перший клас та дошкільну і підготовчу групу. Але у калуській спецшколі-інтернаті продовжуватимуть навчати дітей, які зараз навчаються  у другому та старших класах. Коли усі учні закінчать навчання, то заклад зможуть ліквідувати або реорганізувати.

Наразі в Івано-Франківській області налічується 12 інтернатів, а після проведення реформи має залишитися лише п’ять. У Калуші є школа і спецшкола-інтернат для глухих дітей, то, скоріш за все, у майбутньому буде один навчально-реабілітаційний центр на базі спецшколи для глухих дітей.

Допомагати батькам вирішити, чи відправляти дитину на навчання до такого центру чи в звичайну школу, будуть спеціалісти нещодавно створеного інклюзивно-ресурсного центру. Фахівці цього центру повинні оцінити розвиток дитини і дати свої рекомендації щодо її навчання.

Згідно із статистичними даними, кількість дітей з інвалідністю в Україні сягнула 167 тисяч або 2% від усього дитячого населення.  Минулого навчального року понад 28 тис. дітей з інвалідністю навчались у спецшколах, ще 8 тис. дітей – у реабілітаційних центрах, 4,5 тис. дітей – у спецкласах  і лише 4 тис. дітей з особливими потребами вчилися в класах зі звичайними дітьми у звичайних школах.

Наразі більшість із українських шкіл архітектурно недоступні для дітей з інвалідністю.

 

Схожі матеріали за тегами: діти школа-інтернет

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: