Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Український режисер знімає документальний фільм про поета Богдана Рубчака, який народився у Калуші

Переглядів: 1115

У Калуші є вулиця Рубчака, яка названа в честь відомого актора та співака Івана Рубчака, який народився у Калуші. Також у Калуші у 1935 році народився і його племінник Богдан Рубчак, який майже все життя прожив в Америці, де і помер у 2018-му році.

На початку війни сім'я його брата з малим Богданом емігрувала спершу до Німеччини, потім до Америки. Там Богдан закінчив школу й одразу у 1958 р. його призвали на службу у війні США з Північною Кореєю. По поверненню в Америку Рубчак здобуває вищу освіту, викладає літературу в університетатах Вінніпеґа, Нью-Джерсі, Чикаґо, а у 1977 здобуває ступінь доктора філософії з порівняльного літературознавства в Університеті Рутджерс. Також пише вірші, виходять його поетичні збірки "Камінний сад", "Промениста зрада", "Дівчина без країни", "Особиста Кліо", "Марену топити", та "Крило Ікарове". 

Коли рік тому Богдан Рубчак помер на 83-му році життя, його дружина Мар'яна знайшла щоденники чоловіка і відкрила для себе, що вона ніколи його не знала.

Український режисер Олександр Фразе-Фразенко хоче зняти фільм про Богдана Рубчака.  Про це йдеться на сторінці громадської організації «Інвест» у Фейсбуці.

4 роки тому режисер "Продакшн-студії ОФФ Лабораторі" Олександр Фразе-Фразенко поїхав до Нью-Йорка знімати фільм про видатну Нью-Йоркську групу поетів, куди входив Богдан Рубчак та його друзі-письменники.

У Фразе-Фразенка є велика частина відеоматеріалу, але ще треба дозняти в Америці та Калуші і змонтувати кіно про Богдана Рубчака, яке отримає назву "Пісня для М". Загалом ще потрібно 17 500 $.

Трейлер до фільми уже опублікували.



Через місяць режисер їде до Америки знімати інший фільм. Якщо вдасться зібрати деяку частину коштів, то він зможе дозняти матеріал для фільму про Богдана Рубчака. 

"Продакшн-студія ОФФ Лабораторі" і ГО "Інвест" з Калуша звертаються до громади Калуша з проханням підтримати створення повнометражного документального фільму про відомого письменника, уродженця Калуша Богдана Рубчака.

Фото з сайту BBC

 

Схожі матеріали за тегами: кіно рубчак гроші

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: