Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На Болехівщині знайшли архів УПА (ФОТО)

Переглядів: 587

До Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери передали знайдені в урочищі Сороковий, поблизу села Тисів Болехівської територіальної громади, архіви УПА.

У металевому ящику знаходилися військові посібники, брошури та ще нерозпізнані рукописи. Знайшов їх голова первинної організації пошуково-історичного клубу «Тустань» Віктор Савчук разом з жителями села Тисів, повідомляє Суспільне Карпати.

Розповідає, що боявся відділяти сторінки, аби не пошкодити артефакт:

– Те, що роз’єднувалося, то ми роз'єднали. Далі зрозуміли, що то справа рук спеціалістів, а не наша.

Це не перша історична знахідка Віктора Савчука. Рік тому він разом з іншими пошуковцями знайшов таборове поселення сотні УПА «Вікторія» та бункер цієї сотні з двома вікнами. Каже, що мріяв віднайти документи «Вікторії», бо про цю сотню сьогодні мало відомо.

Розповідає про перші враження від знайденого:

– Цей ящик знаходився вертикально, що характеризує, що він не просто був закинутий, а захований. Коли я його розкопав, покликав товариша, побачив одразу, що, на жаль, він прогнив. Обкопавши, витягнули. Я рукою взяв, зачепив щось, зрозумів, що це документи. Ми вже поставили його на пеньок, побачили всередині тоді якусь книжку.

Знахідку пошуковці вирішили передати музею, бо боялися пошкодити документи. Микола Зварич – серед тих, хто віднайшов ящик з документами. Розповідає, що його дід будував таборове містечко повстанців в урочищі Сороковий, де зараз вони постійно виявляють знахідки побуту вояків УПА.

– Брат його був в УПА, в якій сотні, не знаю. Знаю, що його псевдо було «Вітрогон». А от дідусь в УПА не був. Він був майстер, хати будував дерев’яні, і через те його взяли на ті терени, де стояла сотня «Вікторія». Взяли його будувати табори, – говорить Микола Зварич.

Директор обласного КП «Пам’ять» Василь Тимків розповідає, що це дійсно архів УПА.

Каже, що документи належали одному з інструкторів, який проводив навчання для повстанців:

– Можемо говорити, що це був підручник бойової тактики, і за ним він, напевно, викладав, читав лекції для повстанців. Поруч ми бачимо, мабуть, невелику історичну брошурку про події на Закарпатській Україні. Хотілося знайти певні списки, які були в сотні. Але таку інформацію ретельніше заховували.

Реставруватимуть документи уже в обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери.

Наукова співробітниця Анна Чорній каже, що стан документів непоганий:

– Ми замочуємо, даємо спочатку деякий термін, аби воно розмокло. Пізніше кожну сторінку окремо розділяємо, висушуємо або на спеціальному папері, або на склі. Інколи навіть використовуємо різного роду преси, аби сторінки розгорнути, випрямити, і згодом опрацьовуємо на рівні дослідження тексту.

Сотню «Вікторія» створили в 1944-му році. Проіснувала вона майже рік, розповідає історик, завідувач історико-меморіального музею імені Степана Бандери Степан Лесів. Він каже:

– Для захисту оперативного штабу, який був створений для того, щоби відділи Української повстанської армії, вже тут сформовані, вишколені, могли перейти через лінію фронту й діяти вже у тилу – як вони говорили, у «запіллі» ворога. Для того і створений відділ «Вікторія», який очолив один з інструкторів старшинської школи, уродженець села Забережжя, з-під міста Станиславова.

Катерині Гаврилів 100 років. Вона розповідає, що була зв’язковою сотні «Вікторія». Окрім того, під час Другої світової війни працювала у Червоному Хресті.

– У Гошеві був монастир і там велася таємна журналістська робота. Я не знала, пізніше довідалася. То було дуже законспіровано. Мені давали пакет із сотні «Вікторії». Що в тих пакетах було, було секретно. До Гошева я приходила, знала священника, то був сотенного Вікторії чи рідний брат, чи двоюрідний, – згадує Катерина Гаврилів.

На місці розкопок дослідники знаходять різні артефакти, як-от кокарду з тризубом. Усі вони також поповнять фонд музею.

Схожі матеріали за тегами: документи УПА Болехів

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: