Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Антимонопольний комітет оштрафував «Івано-Франківськгаз» на майже 19 млн гривень

Переглядів: 871

Антимонопольний комітет України наклав штрафи на загальну суму більше 380,2 млн гривень на 18 облгазів за порушення антимонопольного законодавства у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Фігурантами справи стала Група суб’єктів господарювання в особі АТ «Вінницягаз», АТ «Волиньгаз», АТ «Житомиргаз», АТ «Закарпатгаз», АТ «Запоріжгаз», АТ «Київоблгаз», АТ «Дніпрогаз», АТ «Дніпропетровськгаз», АТ «Криворіжгаз», АТ «Миколаївгаз», АТ «Рівнегаз», АТ «Сумигаз», АТ «Івано-Франківськгаз», АТ «Харківгаз», АТ «Харківміськгаз», АТ «Хмельницькгаз», АТ «Чернівцігаз» та АТ «Чернігівгаз, які входять до складу групи РГК, повідомляє АМКУ.

Облгази, які входять до складу Групи РГК у період з листопада 2016 року по липень 2018 року висували для участі суб’єктів господарювання у публічних закупівлях побутових лічильників газу необґрунтовані додаткові вимоги щодо обов’язкової наявності протоколу випробування з позитивними висновками за РМ 081/39.434-2014.

РМ 081/39.434-2014 – це програма досліджень лічильників в реальних умовах експлуатації, яка була розроблена на замовлення АТ «Дніпрогаз» представниками ДП «Укрметртестстандарт».

Надалі при проведенні процедур закупівель побутових лічильників газу на електронному майданчику «ProZorro» Група РГК надавала переваги саме лічильникам виробництва САМГАЗ та GALLUS, які пройшли випробування за вказаною Програмою.

Тому висування додаткових умов під час тендерних закупівель щодо наявності у суб’єктів господарювання протоколу за РМ 081/39.434-2014 з позитивним висновком, призвело до ущемлення інтересів суб’єктів господарювання, лічильники яких не пройшли випробування за вказаною Програмою та штучно створило неконкурентні переваги лічильникам виробництва САМГАЗ та GALLUS в порівнянні з лічильниками інших виробників.

Комітет визнав, що фігуранти справи займали монопольне (домінуюче) становище на ринку послуги з розподілу природного газу в межах територій їх ліцензійної діяльності. А їхні дії є порушенням Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем. На компанії Групи РГК накладені штрафи. Зокрема АТ «Івано-Франківськгаз» оштрафували на 18 906 617 грн.

Оштрафовані компанії мають сплатити штрафи у двомісячний строк з дня одержання рішення.

В межах Прикарпаття порушення відбувалися на територіях, де розташовані газорозподільні системи, що перебувають у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації компанії з часткою 100% у межах таких територій: міста Івано-Франківськ та Івано-Франківської області (крім міст Тисмениця і Тисменицького району Івано-Франківської області), а також територій сіл Черніїв, Чукалівка, Підлісся, Загвіздя, Угринів, Павлівка, Ямниця, Підлужжя, Клузів Тисменицького району Івано-Франківської області.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: