Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Екобруківка, зелені дахи. У Франківську хочуть впроваджувати новітні методи поглинання дощової води

Переглядів: 664

"Про новітні підходи поводження з дощовими водами" доповів 28 травня на оперативній нараді в МВК начальник департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак.

Дощову воду в місті приймає КП "Івано-Франківськводоекотехпром". Дощові мережі – 192 км, 3667 решіток. Є три основні точки, де в річку зливаються дощові стоки з усього Франківська. Частина з них йде на водоочисні споруди, повідомляє «Курс».

"Через те, що стоки йдуть на водоочисні споруди, ми витрачаємо на їх очистку зайві кошти, хоча могли б цього не робити", – вважає Михайло Смушак.

Івано-Франківськ входить у трійку обласних центрів з найбільшою кількістю опадів. Смушак навів приклад європейських міст, які також не завжди можуть впоратись з великою кількістю дощівки. Він запропонував застосувати метод, який вже почали використовувати в європейських містах, – "місто-губка".

Метод передбачає мінімізацію попадання дощових вод у мережі завдяки альтернативним мережам.

"Ми звикли будувати міста з максимальною кількістю бетону, бруківки, тому всі опади в пікові години потрапляють в стічні мережі, і мережі з ними не справляються", – пояснив Смушак.

За його словами, успішні міста практикують створення "альтернативних" поверхонь, які поглинають воду.

"Ми маємо рівнятися на європейський підхід", – наголосив Смушак.

Він додав, що допомогти справлятися з великими обсягами дощової води може створення громадських просторів, використання матеріалів, які вбирають дощову воду, екобруківка, зелені зони, де є багато дерев.

Також популярності у Європі набирають "зелені дахи", коли на дахах створюють міні-сади. Воду, накопичену під час дощів, можна використовувати потім. Для цього потрібно створювати відповідні резервуари

"Ми вже працюємо у цьому напрямку: намагаємося збільшити кількість зелених зон, застосовуємо екобруківку, на яку багато хто нарікає", – додав Смушак.

"Ми повинні йти в ногу з часом і усвідомлювати необхідність змін. Ми не можемо відмовитись від дощових мереж. Але ми повинні дещо зробити поза ними. Ми будемо виносити на сесію міськради концепцію "міста-губки", – повідомив Смушак.

Заступник міського голови Микола Вітенко погодився, що Франківськ має можливість запозичувати досвід інших міст. Однак "слабким місцем" для реалізації цієї концепції вважає центральну частину міста.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: