Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Франківський муздрамтеатр імені Івана Франка відзначив 80-річчя

Переглядів: 860

29 січня в Івано-Франківському національному академічному музично-драматичному театрі імені Івана Франка відбулося урочисте відзначення 80-річчя з дня його заснування, яке розпочалося з артистичного виконання гуцульського танцю «Аркан».

Звертаючись до театралів, заступник голови облдержадміністрації Віталій Федорів передав щирі вітання від імені голови обласної державної адміністрації Дениса Шмигаля.

Також посадовець вручив творчому колективу Івано-Франківського національного академічного музично-драматичного театру імені Івано-Франка грамоту й подячний лист голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова. Він подякував театралам, їх керівнику, ветеранам сцени, театральним династіям за здобутки і побажав гучних оплесків, вдячних і щирих глядачів, високого і творчого злету, Божого благословення у мистецькій діяльності, повідомляє пресслужба ОДА.

 «Актори та режисери цього театру у всі часи дивували своїм мистецтвом на теренах України та за її межами. За вісімдесят років драмтеатр зберіг мистецькі традиції, а його актори своє майстерністю високого класу насправді мають що представити молодшим поколінням. За останні десять років триває ренесанс нашого рідного театру, оскільки цей творчий колектив відвідав понад 15 країн світу, два континенти – Євразію та Північну Америку - та практично усі області України», - розповів начальник управління культури, національностей та релігії ОДА Володимир Федорак.

«У 1939 році розпочалася історія нашого театру. Ми живемо в чудовому регіоні - Карпатах, де мешкають різні етнічні групи, зокрема гуцули. Їхній побут, життя, мистецтво є надзвичайно творчим і театральним. Колись відомий француз Станіслав Вінценз визнав, що у гуцулів не було філармоній, театрів однак театр приходив до них у хату. Напевно, відтоді тягнеться ця славна театралізованість нашого регіону і міста зокрема» - зазначив директор театру Ростислав Держипільський.

Вітали театралів й гості із сусідніх областей України, інших країн, ректори вищих навчальних закладів, видатні народні артисти, режисери, театральні критики, науковці, мистецтвознавці, наголошуючи на тому, що він є найкращим, найефективнішим та найпрогресивнішим. У цей день театралам вручили багато подарунків, відзнак та грамот. Відбувся незвичайний концерт, де актори показали сцени, присвячені кожному із десятиліть.

Йшлося про історію театру, його подих, атмосферу, музику, неповторні стилі кантрі, історію тридцятих, сорокових, рокенрольне минуле п’ятдесятих, нескромну, зухвалу епоху шістдесятих, яскравих і талановитих театралів цих епох, визначні постановки сімдесятих. Розповіли й про відкриття у вісімдесятих нового приміщення театру та багато інших цікавих постановок. На сцені театру звучали популярні українські пісні «Гуцулка Ксеня», «Два кольори, мої два кольори», «Червона рута» та багато заміксованих світових хітів, які були популярні у те чи інше десятиліття.

Схожі матеріали за тегами: Франківськ драмтеатр 80-річчя

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: