Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Калушани вшанували Василя Андрусяка у Чорному лісі | КАЛУШПРО

Переглядів: 1580

Життя

andrusiak wasyl 1


Василь Андрусяк, який майже половину свого короткого життя був пов'язаний з ОУН та УПА, народився у 1915 році у Снятині. Вчився у місцевій гімназії і вже у сімнадцять років вступив у ряди ОУН. У вісімнадцять років був заарештований польською поліцією і відсидів два роки у польській в'язниці. Після виходу на волю, у 1936 році, Андрусяк стає повітовим провідником ОУН. З приходом на Покуття радянської влади він кілька тижнів за дорученням підпілля працює у радянській міліції, доки його не затримує НКВС. Та після двох місяців, не отримавши підтверджень своїх здогадів, чекісти Андрусяка відпускають.
Відтак Василь Андрусяк вступає у Коломийське педагогічне училище, але не довчившись йде вчителювати на Верховинщину. Через місяць він переходить угорський кордон та у Відні приєднується до українського легіону «Роланд». У його складі під час війни доходить до Одеси. Згодом німці легіон розпускають і Андрусяк повертається у Снятин. По приїзді у 1941-му він дізнається, що НКВС ще в 1940-му році заарештував його родину, і знову стає повітовим, а згодом і окружним провідником ОУН. У липні 1943-го року його відділ налічує сімнадцять вояків, а у листопаді того ж року стає сотнею «Змії» з майже двома сотнями добровольців.
У 1944-му до сотні Андрусяка приєднуються ще кілька загонів повстанців, які утворюють «Чорноліський курінь». Під керівництвом Василя Андрусяка курінь бере участь у боях проти німецьких та радянських військ. На Різдво 1945-го Андрусяк отримує важке поранення у праву руку, після чого стріляє та пише лише лівою.
У травні 1945-го командир УПА одружується. Дружина Василя Андрусяка – Євгенія востаннє бачила свого чоловіка 20 лютого 1946-го року. Про те, що він загинув 24 лютого, пані Євгенія дізнається 9-го березня, а в ніч на 10-те березня у неї народжується син, якого вона називає на честь батька Василем.

Вшанування

 

IMG 9360 1


21 лютого 2016 року Василь Андрусяк приїхав на символічну могилу свого батька, оскільки місце його поховання до цього часу невідоме. Він виступав далеко не першим і у своїй промові був, мабуть, одним з найбільш поміркованих, просто подякував всім, хто продовжує пам'ятати Василя Андрусяка-«Різуна».
На вічі виступав також голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдан Борович, який у своїй промові згадував Януковича, Табачника, «багно в крові росіян», генетичний код українців, а закінчив акапельним співом гімну українського націоналіста. Після Боровича детально про останні хвилини життя Андрусяка розповів голова громадської організації «Чорний ліс» Іван Жиник. Голова Снятинського проводу братства ОУН,УПА в свою чергу прочитав напам'ять декалог українського націоналіста. Виступав також депутат Верховної Ради попередніх скликань Зіновій Шкутяк, який народився у Грабівці. Він нагадав, що й досі невідомо, де лежить тіло Андрусяка. Голова Калуської районної ради Михайло Срібняк з-поміж іншого зауважив, що 1/3 українських територій зараз у складі інших держав. Далі виступили ще кілька спікерів, які заради того, щоб добратися до Чорного лісу, подолали неблизьку та непросту дорогу.

Автопробіг

12778905 789664304473287 6768112803567988389 o


Щоб додати дорозі у Чорний ліс трохи атракцій та екстриму депутат Калуської міської ради Віктор Павлів вирішив організувати з Калуша автопробіг. До символічного хреста Василеві Андрусяку можна добратися не кожною машиною, тому до автопробігу запрошували власників позашляховиків та квадроциклів. Та сподівання організаторів не виправдались – приїхало лише два автомобілі та три квадроцикли. Попередню згоду дали більше власників транспортних засобів, але хтось вирішив поїхати у Київ на вшанування другої річниці Революції гідності, а хтось захворів. Зате до чотириколісних приєднався ще один водій гірського мотоцикла.
По дорозі серед лісу один позашляховик, в якому їхала калуська журналістка, поламався, тому частину шляху вона вперше в житті долала на возі, запряженому кіньми. Назад вона верталася уже в автобусі. Загалом з Калуша у неділю зранку до Чорного лісу їх виїхало два – один замовили молодорухівці, інший – представники братства ОУН,УПА.


Андрій КОГУТ

Фото Василя ФІЦАКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: