Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Медреформа: Супрун обіцяє, що за пацієнтом «йтиме» не 200, а 400 гривень в рік

Переглядів: 1297

З метою інформування медичної громадськості про подальші кроки впровадження медичної реформи Міністерство охорони здоров’я під керівництвом в.о. міністра МОЗ України Уляни Супрун та заступника міністра Павла Ковтонюка 30 жовтня провело відео-селекторну нараду.

Прикарпаття на нараді представляли заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, в.о. директора ДОЗ ОДА Микола Стовбан, його заступник Віталій Федорів, головні лікарі обласних закладів охорони здоров’я та центрів первинної медичко-санітарної допомоги, повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, що 19 жовтня Верховна Рада ухвалила перший із пакету законів, що розпочинають процес змін у медичній системі. За умови підписання цього закону Президентом, уже з початку 2018 року розпочнеться перехід від бюджетного утримання медичних закладів до закупівлі послуг. Запрацює, так званий, принцип «гроші йдуть за пацієнтом», а після прийняття повного пакету законів, з’явиться Національна служба здоров’я України, яка займатиметься замовленням послуг для пацієнтів, управлінням бюджетом і його розподілом між медичними закладами. Передбачається, що 100% безкоштовною для громадян буде первинна, екстрена та паліативна допомога, а також ведення вагітності і пологи.

«Прийняттю даної концепції передувала значна кількість проведених конференцій, ми відвідали всі регіони України. Цей Закон є нашою спільною перемогою. Ми сподіваємось, що вже 14 листопада законопроект буде підписано Президентом України, що дасть змогу ухвалювати всі необхідні підзаконні акти, які стосуються зміни фінансування галузі, що  розпочнуться з 1 січня 2018 року на рівні первинної ланки. І саме завдяки цій системі первинна ланка закладів охорони здоров’я отримає значно більше фінансування. Розрахунок на одну людину збільшиться з 200 до 350-400 гривень. Наступним є крок по автономізації медичних закладів, що дасть змогу медичним закладам мати самоуправління», - зазначила Уляна Супрун.

Окрім того, в.о. міністра охорони здоров’я розповіла про реформу системи громадського здоров’я на національному, регіональному та місцевому рівнях.  Згідно з Концепцією до основних функцій  системи громадського здоров’я входять як епіднагляд за хворобами та оцінка стану здоров’я населення, так і виявлення пріоритетних проблем охорони здоров’я та загроз для здоров’я, забезпечення готовності та планування на випадок надзвичайних подій, профілактика захворювань, зміцнення здоров’я та комунікація в інтересах громадського здоров’я.

Також головний медик країни зазначила, що регіональні центри громадського здоров’я  можуть утворюватися двома способами: шляхом об’єднання існуючих комунальних установ та створення нової установи.

 

 

Схожі матеріали за тегами: Медреформа нарада Супрун

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: