Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

На Франківщині зареєстрували два випадки захворювання на ботулізм

Переглядів: 742

З початку року в Україні на ботулізм захворіло 97 осіб, вісім із них померли.

Про це повідомляє Державна установа «Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

В Івано-Франківській області цьогоріч зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм.

Причиною стало споживання сиров’яленої риби, придбаної на ринку, та м’ясного паштету домашнього приготування й ковбаси.

Фахівці закликають прикарпатців відмовитися від споживання їжі, якість якої невідома.

«Вкотре повторюємо, що до факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів та виробів з м’яса, приготовлених з порушенням технологічних вимог. Не варто купувати сиров’ялену рибу та  консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках.  В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані. Перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння протягом 30 хвилин», - йдеться у повідомленні.

Довідково:

Ботулізм - це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом  кишківника забруднюється м’ясо. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню). 

Найчастіше збудник міститься у консервах  домашнього приготування – м’ясних та рибних та в’яленій рибі. Симптоми ботулізму проявляються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3-ій день після вживання забрудненого харчового продукту.

 

Схожі матеріали за тегами: Франківщина ботулізм

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: