З початку року в Україні на ботулізм захворіло 97 осіб, вісім із них померли.
Про це повідомляє Державна установа «Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».
В Івано-Франківській області цьогоріч зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм.
Причиною стало споживання сиров’яленої риби, придбаної на ринку, та м’ясного паштету домашнього приготування й ковбаси.
Фахівці закликають прикарпатців відмовитися від споживання їжі, якість якої невідома.
«Вкотре повторюємо, що до факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів та виробів з м’яса, приготовлених з порушенням технологічних вимог. Не варто купувати сиров’ялену рибу та консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані. Перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння протягом 30 хвилин», - йдеться у повідомленні.
Довідково:
Ботулізм - це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом кишківника забруднюється м’ясо. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню).
Найчастіше збудник міститься у консервах домашнього приготування – м’ясних та рибних та в’яленій рибі. Симптоми ботулізму проявляються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3-ій день після вживання забрудненого харчового продукту.