Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Облрада звернулась до парламенту, щоб додали грошей освітянам

Переглядів: 403

Депутати Івано-Франківської обласної ради звернулися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України щодо необґрунтованого зменшення розміру освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників. Про це з посиланням на Бліц-інфо повідомляє «Калуш ФМ».

Як повідомлялося раніше, через новий розрахунок освітньої субвенції, в декількох громадах Прикарпаття виникли серйозні проблеми з заборгованістю зарплат вчителям. Щоб вирішити ситуацію в ОДА пропонують громадам, або покривати дефіцит з власних бюджетів, або закривати малокомплектні школи.

Тож обласна рада звернулась до центральної влади з проханням провести перерахунок освітньої субвенції для Долинської міської ради, Снятинської міської ради, Городенківської міської ради, Косівської міської ради. А також перевірити «законність та обґрунтованість зменшення розміру освітньої субвенції для територіальних громад із кількістю жителів понад 40 000 осіб при її розрахунку на 2021 рік, враховуючи у формульному розрахунку співвідношення сільського та міського населення».

Як ідеться у зверненні, формула розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами враховує такі показники, як чисельність населення, співвідношення сільського та міського населення, щільність населення, щільність учнів та інше.

«Розрахункова сума освітньої субвенції для територіальних громад Івано-Франківської області занижена. На даний час очікувані борги по виплатах заробітної плати педагогічним працівникам області становлять понад 200 мільйонів гривень. У результаті кількість ставок педагогічних працівників відповідно до запропонованої розрахункової наповнюваності класів має скоротитися уже з наступного навчального 2021/2022 року на декілька сотень по області. 

Дані процеси також спричинюють необхідність тотальної оптимізації  закладів освіти, шляхом пониження їх ступеня або повного закриття. Натомість для довезення учнів у сусідні громади виникає необхідність в оперативному придбанні шкільних автобусів (іноді по декілька на один старостинський округ). На сьогодні немає змоги у місцевих рад забезпечити цю потребу.

Крім того, у формульний розрахунок освітньої субвенції не враховано кількість педагогічних ставок для роботи з дітьми за індивідуальною формою навчання по стану здоров’я та не враховано кількість ставок вихователів груп подовженого дня, що також має оплачуватися за рахунок коштів освітньої субвенції.

Діючий формульний розрахунок освітньої субвенції частково перекладає гарантії держави щодо здобуття повної загальної середньої освіти на органи місцевого самоврядування. Це провокує органи місцевого самоврядування приймати неправомірні рішення, наприклад, зменшувати надбавки за престижність педагогічної праці до мінімальних показників 5-10 %. Зниження надбавки позбавляє законного права педагогічних працівників отримувати гідну оплату праці.

Описана ситуація викликає соціальне збурення педагогів закладів загальної середньої освіти та громадськості, загрожує зривом освітнього процесу», – йдеться у зверненні.

За результатами обговорень депутати прийняли рішення внести правки до проєкту звернення. Зокрема:

Пункт 1 вимог викласти в такій редакції: здійснити перерахунок субвенції територіальним громадам області згідно з вимогами ст.78 закону України Про освіту, Бюджетного кодексу України і формули розподілу освітньої субвенції затвердженої постановою Кабміну виходячи з реальної наповнюваності класів.

Пункт 2: до 1 червня внести зміни до постанови Кабміну Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Зокрема: коефіцієнт розрахункової наповнюваності класів територіальних громад привести до рівня 2020 року, при цьому вилучивши поділ громад на групи. Врахувати коефіцієнти педагогічних ставок для роботи з дітьми за індивідуальною формою навчання і коефіцієнти для вихователів груп продовженого дня. привести формулу розподілу освітньої субвенції у відповідність до закону України про освіту та Про повну загальну середню освіту в частині оплати працівникам непедагогічних посад.

Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2011 р. № 373 про встановлення надбавки за престижність у фіксованому розмірі 30 відсотків замість норми про її встановлення від 5 до 30 відсотків.

«За» звернення проголосували 78 депутатів.

Схожі матеріали за тегами: Обласна рада звернення освітня субвенція

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: