Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Суд скасував протокол ЦВК про встановлення результатів та визнання Вірастюка обраним депутатом

Переглядів: 438

Верховний Суд скасував оновлений протокол Центральної виборчої комісії про встановлення результатів виборів на довиборах у Раду по 87 окрузі на Івано-Франківщині. Згідно зі скасованим протоколом, вибори на цьому окрузі виграв кандидат від «Слуги народу» Василь Вірастюк.

Про це повідомляє «Калуш ФМ» з посиланням на Громадське радіо.

Рішення ухвалили 23 травня у справі за позовом Олександра Шевченка з партії «За майбутнє» до ЦВК. Шевченко був головним конкурентом Вірастюка на цих виборах. Він вимагав скасувати оновлений протокол від 19 травня, яким Вірастюка визнали лідером голосування. У протоколі Комісія під час перерахунку визначила результати голосування на 6 дільницях недійсними.

«Крім того, вказаною постановою Суд скасував пункти 1 та 2 Постанови ЦВК від 19 травня, якою визнано недійсним голосування на 6 проблемних дільницях, де під час перерахунку бюлетенів виявлено менше голосів за Олександра Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничних виборчих комісій», – зазначають у мережі «ОПОРА».

Зазначається, що суд зобов’язав ЦВК встановити результати виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №87 з врахуванням висновків, наданих судом.

Це рішення першої інстанції. Якщо Центральна виборча комісія або команда Василя Вірастюка захоче його оскаржувати, то справу переглядатиме Велика Палата Верховного Суду, як суд апеляційної інстанції. Рішення Великої Палати буде остаточним.

Нагадаємо, щоб виконати рішення судів, ЦВК визнала недійсним голосування на 6 виборчих дільницях та встановила результати без врахування результатів на цих дільницях. Центральна виборча комісія склала новий протокол з поміткою «Уточнений» та визнала кандидата від «Слуги народу» Василя Вірастюка обраним депутатом. Таким чином, 3189 голосів виборців не підлягали врахуванню.

22 квітня Центральна виборча комісія оголосила остаточні результати виборів – перемогу у 87 окрузі отримав кандидат від політичної партії «Слуга народу» Василь Вірастюк. А 6 квітня обласна рада Івано-Франківська вимагала визнати вибори недійсними.

Згодом члени 13 дільничних комісій заявили, що не отримали зарплатню та премії. А поліція розпочала 17 кримінальних проваджень. 12 із них – пов’язані із порушенням виборчого законодавства, ще 5 – стосуються виборчого процесу.

28 березня в окрузі №87 в Івано-Франківській області відбулися довибори у Верховну Раду. З розривом у менш як 750 голосів переміг Василь Вірастюк. У нього 31,25% голосів виборців. У кандидата Олександра Шевченка від партії «За майбутнє» 29,69%. Руслан Кошулинський від партії «Свобода» набрав 28,86% голосів.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: