Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У калуській медицині гряде скорочення | КАЛУШПРО

Переглядів: 2592


Минулого тижня у Калуській ЦРЛ відбулася підсумкова медична рада. Говорили про напрацювання медичної галузі у минулому році, відзначали проблемні моменти, на які варто звернути увагу, та окреслювали завдання на найближчу перспективу.
Зокрема, про підсумки діяльності галузі охорони здоров'я Калущини за 2015 рік доповів заступник головного лікаря Калуської ЦРЛ з медичного обслуговування населення Валерій Паляниця, а відтак виступили і керівники окремих підрозділів, які акцентували увагу на окремих проблемних питаннях.
Так, головний лікар Калуського міського центру медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин вказав на необхідність ремонту комп'ютерного томографа та прийняття міської програми по запобіганню й профілактиці захворювання на цукровий діабет, оскільки ця підступна недуга тягне за собою й інші захворювання. Водночас посадовець відзначив, що хотів би від міської влади більше конструктиву та позитиву.
Заступник головного лікаря райлікарні Василь Семаньків зазначив, що 75% передбачених на медицину коштів пішло на виплату зарплати, тому і особливого розвитку чекати не доводилося. І надалі проблемним залишається оснащення амбулаторій, відсутня як така сімейна медицина, не вистачає коштів і на пільгові рецепти, оскільки 56% йде лише на онкологію та 17% на психіатрію, відповідно мало що залишається для інших.
На проблемі туберкулінодіагностики дітей на селі зупинилась головний лікар Калуського протитуберкульозного диспансеру Ольга Кузик. Оскільки зросла вартість туберкуліну, охопити діагностикою вдалося лише 30% дітей. По області цей показник сягає 60%.
Прийняти кардіологічну програму та допомогти в забезпеченні кардіоапаратурою просила районну владу і завідувач кардіологічного відділу ЦРЛ Марія Царевич. Водночас вона звернула увагу на те, що пора б у райлікарні відремонтувати нарешті і ліфт, бо вже 23 роки хворих з інсультами на третій поверх носять лікарі.
Підсумував виступи колег головний лікар ЦРЛ Іван Красійчук. Він не лише вказав, що у нас медицина одна з кращих завдяки професійності лікарів та фінансовій підтримці влади, а й звернув увагу на те, що далеко не всі показники у нас на рівні і за кожним з них стоять конкретні прізвища.
– Якщо ми сьогодні не називаємо ці прізвища, це не означає, що у нас загальний «одобрямс», – зазначив Іван Красійчук. – Так, в онкології не маємо чим хвалитися. Хоча число виявлень і зросло з 335 до 371, але збільшилась з 50 до 75 і кількість хворих, у яких онкологія була вже на 4-ій стадії. А це говорить про те, що «кульгає» первинна ланка. Не достатньо працюємо і щодо зменшення відсотка інвалідизації. Чомусь особливо «засвітилась» в минулому році психіатрія – плюс 20 випадків.
Окрім того, головний лікар поінформував присутніх про те, що зараз знову стоїть питання оптимізації і стосується воно найперше стаціо-нарів, зокрема, скорочення близько 128 ліжок, а відтак і персоналу.
– Можливо, в цьому році на стільки скорочувати і не будуть, місцева влада допоможе це зберегти, але коли на наступний рік перейдемо в обласне підпорядкування, то обов'язково «підемо під ніж», – резюмував Іван Красійчук.
Також додав, що дякувати найперше доведеться пен-сіонерам, яких серед лікарів наразі 105 осіб, а серед середнього медичного персоналу – 74. При цьому серед медпрацівників є чоловіки, яким вже по 70 років і більше, а серед жінок – по 65. За словами головного лікаря, треба з розумінням поставитися до цього питання і дати можливість працювати молодим.

Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: