Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У жителів Франківщини – 25 тисяч одиниць легальної зброї

Переглядів: 1936

За даними обласного управління Нацполіції, на руках у прикарпатців приблизно 25 тисяч одиниць легальної зброї.

На інформаційний запит Курсу обласне управління Національної поліції повідомило, скільки станом на 1 вересня 2017 року мешканці Івано-Франківської області мають дійсних дозволів на право носіння та зберігання зброї.

Найбільше дозволів – 14 717 – видано на мисливську гладкоствольну зброю, на мисливську нарізну зброю – 3452 дозволи, на травматичну зброю – 2334, на холодну зброю – 92, на пневматичну – один.

Щоб отримати зброю, потрібно отримати два дозволи – спершу на її придбання, а відтак – на її зберігання та носіння.

За законодавством, придбати мисливську гладкоствольну зброю можуть громадяни, які досягли 21-річного віку, мисливську нарізну – від 25 років, пневматичну та газову зброю – від 18 років.

Отже, щоб отримати дозвіл на придбання зброї, треба купити сейф для її зберігання. Потім пройти медкомісію, спеціальне навчання і скласти іспит з матеріальної частини зброї, правил поводження з нею і застосування. Після того слід зібрати цілий пакет документів, серед яких і медична довідка, і довідка про відсутність судимостей, і договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути випадково заподіяна третій особі, та подати їх до підрозділів дозвільної системи Нацполіції. Через місяць, після успішної перевірки, можна отримати дозвіл на купівлю зброї.

З моменту отримання цього дозволу заявник має три місяці на вибір і придбання зброї. Якщо цього часу не вистачило, то потрібно або здати дозвіл, або його продовжити.

Після купівлі зброї у відділі дозвільної системи звіряють номери на зброї і в документах, і аж після того видають пластиковий дозвіл на право носіння та зберігання зброї.

А от оформити дозвіл на носіння та зберігання травматичної зброї мають право лише судді, прокурори, працівники поліції та СБУ, журналісти, народні депутати, члени громадських формувань, залучених для охорони громадського порядку та державного кордону.

За українским законодавством, дозвіл на вогнепальну зброю отримати набагато простіше, ніж дозвіл на травматичну зброю, яка стріляє гумовими кулями.

Скільки на руках у прикарпацтів нелегальної зброї, не знає ніхто.За підрахунками Української асоціації власників зброї, до війни на руках в українців було 3-3,5 млн одиниць нелегальної зброї, за час АТО ринок нелегальної зброї в Україні зріс приблизно на 1,5 млн одиниць, і зараз ми можемо говорити про 4,5-5 млн одиниць нелегальної зброї – від пістолетів Макарова і ТТ до автоматів Калашникова різних модифікацій.

Фото: Сквира

Схожі матеріали за тегами: зброя дозвіл

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: