Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Від Брошнів-Осади до Осмолоди хочуть відновити вузькоколійку, яка з’єднає найвідоміші туристичні атракції Рожнятівщини

Переглядів: 800

Брошнів-Осадська ОТГ разом з керівництвом Рожнятівського району розробляє проект відновлення вузькоколійної залізниці від селища Брошнів-Осада до села Осмолода. Будівництво планують розпочати наступного року.

Голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів зазначив, що від австрійської вузькоколійки у Рожнятівському районі залишилося лише кілька метрів колії і  цистерна у Підлютому, ініформує КУРС.

Наприкінці квітня з обласного бюджету виділили 50 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для відновлення вузькоколійної залізниці від селища Брошнів-Осада до села Осмолода Рожнятівського району.

"Ми поставили собі за мету виготовити цього року проектно-кошторисну документацію. Наступного року – оголошувати тендер, визначати переможця і шукати інвестора", – розповідає Іванів.

Вузькоколійка на Рожнятівщині функціонувала понад сотню (до 1990-х) років. Вона з'єднувала деревообробні цехи лісокомбінату "Осмолода" в смт Брошнів-Осада і Осмолоду. Тоді вузькоколійка використовувалася для перевезення лісу, тепер її хочуть перетворити у принаду для туристів.

За словами Назарія Іваніва, ні бюджету ОТГ, ні районному чи обласному бюджету це будівництво не під силу. Тому керівництво ОТГ разом з районними керівниками планують написати заявку на грант у рамках програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна.

"Ми сподіваємося або на субвенцію з державного бюджету, або на виграш міжнародного гранту", – каже Назарій Іванів.

Крім того, Брошнів-Осадська ОТГ подала заявку на конкурс ініціатив місцевих карпатських громад, організований Асоціацією Єврорегіон "Карпати-Україна" на створеня музею депортації.

"Ми маємо сподівання, що нас підтримають і ми виграємо, зробимо проектно-кошторисну документацію на цей музей, потім створимо музей історії селища. Люди б тут зупинялися, потім ми б їм пропонували, що є можливість по вузькоколійці подивитися Рожнятівський район, і таким чином зав’язати це все в одне", – каже Іванів.

Скільки саме коштуватиме будівництво вузькоколійки, Іванів зараз не береться сказати.

"Я скажу тільки одну цифру. Якщо взяти такі родзинки Рожнятівського району, де є доменна піч, резиденція Шептицького, форельне господартво, пластовий табір "Сокіл", то тільки щоб з’єднати ці туристичні атракції, потрібно 50 млн грн. Я навіть боюся назвати цифру, скільки коштуватиме, щоб з’єднати Брошнів-Осаду з Осмолодою", – зазначає Іванів.

Схожі матеріали за тегами: Рожнятівщина вузькоколійка туризм

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: