Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Військові пройшли курс гірської підготовки на скелях Довбуша (ФОТО)

Переглядів: 410

Черговий етап пілотного проєкту «Курс гірської підготовки», започаткованого Генеральним штабом ЗС України, завершився на Івано-Франківщині.

Цього разу його учасниками стали курсанти-випускники факультету бойового застосування військ Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Упродовж п’яти днів вони здобували навички пересування скельним рельєфом, повідомляє АрміяInform.

– Це заняття в межах нашого літнього блоку, – розповів головний спеціаліст відділу фізичної підготовки управління доктрин і індивідуальної підготовки Головного управління доктрин та підготовки ГШ ЗСУ Микола Шевяков. – Насамперед навчаємо учасників пересуватися скелями. Для цього обрали Скелі Довбуша, які відомі ущелинами та крутими гірськими стежками. Їхня висота – до 50 метрів. Кути – від 70 до 90 градусів. Тобто практично вертикальний підйом. Аби легше уявити складність завдання звичайній людині, наведу таке порівняння: скеля висотою 50 метрів – це як шістнадцятиповерховий будинок. Під час курсу навчаємо учасників успішно підійматися і спускатися. Найголовніше тут – безпека. Тож багато уваги приділяємо навичкам страховки, альпіністським технікам. Упродовж курсу учасники навчаються організовувати навісні переправи, здобувають навички виживання в горах та автономної діяльності.

Усі п’ять діб курсу військові ночують у наметах, харчуються лише тим, що взяли з собою в гори і можуть користуватися речами, які вони поклали в рюкзак. Як інструктори із військовими працюють представники Федерації альпінізму та скелелазіння України.

Заняття починаються на світанку і тривають до заходу сонця, – зазначив Микола Шевяков. – Іноді одного світлового дня якраз вистачає, аби група піднялася на п’ятдесятиметрову висоту й спустилася. Скелелазіння – це теж гарна школа лідерства і командної роботи. Лідер має першим підніматися скелями, потім допомагає всій групі. Серйозна перепона на шляху до вершини – страх висоти. Його треба приборкати, аби дістатися спершу верхівки скелі, а потім спуститися.

Микола Шевяков підкреслив, що навички гірської підготовки мають прикладний характер. Такі вміння необхідні під час ведення бойових дій не тільки в горах, а й в урбанізованій місцевості, серед зруйнованих будівель і споруд, промислових об’єктів.

До навчання під час літнього «Курсу гірської підготовки» залучають військових, які успішно пройшли зимовий блок. Це курсанти й офіцери військових вишів, військовослужбовці навчальних центрів, частин Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, Військової служби правопорядку, гірсько-штурмових бригад.

Наприкінці курсу учасники складатимуть комплексний іспит. А після успішної його здачі отримають посвідчення і значок «Альпініст України» Федерації альпінізму та скелелазіння України, що є офіційним підтвердженням здобутих навичок.

Фото Миколи Шевякова та Національної академії сухопутних військ

 

Схожі матеріали за тегами: Скелі Довбуша курсанти гірська підготовка

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: