Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Якість води. В яких районах Прикарпаття виявили забруднення

Переглядів: 617

У 2020 році лабораторії Державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджували якість води в централізованих та локальних водопроводах.

За показниками епідемічної безпеки дослідили 1862 зразка води і виявили 203 зразки, що не відповідали вимогам Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що становить 10,9 %, повідомляє пресслужба лабораторного центру.

Бактеріальне забруднення питної води виявили на комунальних централізованих водопроводах виробничих управлінь водопровідно-каналізаційних господарств м. Долина і смт Богородчани, комунального підприємства «Водотеплосервіс» м. Калуш, на відомчому водопроводі філії ТзОВ «Уніплит» в с. Дзвиняч Богородчанського району, сільському водопроводі ТзОВ «Райсількомунгосп» в с. Боднарів Калуського району та на 168 локальних (об’єктових) водопроводах.

За санітарно-хімічними показниками безпечності та якості води дослідили 1312 зразків. Не відповідали вимогам 113 або 8,6 %, а саме: комунальні водопроводи – 2,85 %; відомчі водопроводи – 2,3 %; сільські водопроводи – 15,9 %; локальні водопроводи – 16,4 %.

Підвищена жорсткість виявлена у воді централізованих водопроводів міст Бурштин і Рогатин, сіл Задністрянськ, Лани, Маріямпіль і Яблунів Галицького району, а підвищений вміст заліза – з комунального водопроводу  м. Калуш, з відомчого водопроводу ТзОВ «Уніплит» в с. Дзвиняч Богородчанського районуперевищення допустимого рівня амонію.

За радіологічними показниками всі зразки води відповідали нормам.

Також не виявили жодної позитивної знахідки при дослідженні води на визначення залишкової кількості пестицидів.

5,07 % досліджених зразків води джерел нецентралізованого водопостачання не відповідало діючим вимогам за мікробіологічними показниками і 16,9 % – за санітарно-хімічними показниками.

В джерелах нецентралізованого водопостачання у 12,6 % досліджених зразків води виявлений високий вміст нітратів. Вище середнього показника по області перевищений вміст нітратів виявлений в Косівському, Рогатинському, Рожнятівському, Снятинському районах.

У результаті, лабораторний центр прийшов до висновку, що стан водопостачання жителів області потребує істотного покращення, бо якість як водопровідної так і колодязної води у багатьох випадках залишає бажати значно кращого. І дбати про це з усією відповідальністю повинні водопостачальні підприємства, а надавати фінансову допомогу для модернізації – органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

 

Схожі матеріали за тегами: Вода якість Прикарпаття

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: