Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

З 1 травня газ рахуватимуть у кіловат-годинах

Переглядів: 681

Україна переходить на систему обліку газу в одиницях енергії вже з 1 травня 2022 року, з цього моменту українцям почнуть надходити нові платіжки. Зміни передбачаються ухваленим Верховною Радою законом, повідомляє пресслужба «Оператора ГТС України», інформує «Калуш ФМ».

Згідно із законопроєктом №2553, прийом-передача природного газу проходитиме в кіловат-годинах, а не метрах кубічних. Це відповідає європейським правилам, а також сприятиме справедливому ціноутворенню за обсяг отриманої енергії, а не обсяг переданого газу.

Зазначається, що енергетична цінність природного газу (калорійність) може відрізнятися залежно від регіону та постійно змінюється у часі. У компанії заявляють, що це допоможе подальшій інтеграції України до європейського ринку газу.

Як працюватиме система?

Начальник управління метрології та газовимірювання ВДТСУ Микола Болховітін заявив, що з 1 травня всі українці платитимуть за газ у кіловат годинах, а не метрах кубічних.

За його словами, розрахунок буде здійснюватися так само – з використанням стандартних лічильників, які рахують обсяг в метрах кубічних.

Після цього шляхом множення обсягу використаного газу на теплоту згоряння відбувається розрахунок остаточного показника – обсягу газу в одиницях енергії.

Болоховітін зазначив, що калорійність газу відрізняється навіть у межах регіону та мета закону, зробити так, щоб жителі регіонів, де теплота згоряння газу низька – платили менше.

«Споживачі того регіону, які отримують газ із меншою теплотою згоряння, платитимуть менше, за тих же обсягів газу», – заявив Болховітін.

Інформації про те, газ якої калорійності надходив за певним маршрутом цього місяця можна буде побачити у готовій платіжці.

Платіжки за газ із боргами

У «Нафтогазі» розповіли, що для того, щоб отримувати у платіжках лише коректні цифри за обсягами газу, необхідно передавати дані з лічильників до облгазів з 1 по 5 число кожного місяця.

У компанії зазначили, що обсяги споживання блакитного враховують саме оператори газорозподільних мереж, тобто облгази. Далі дані про кількість спожитого палива множать на ціну, зафіксовану в рамках поточного тарифного плану.

Схожі матеріали за тегами: Україна газ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: