Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Танець «Аркан з Ковалівкою» визнали культурною спадщиною України

Переглядів: 733

На основі рекомендацій експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини танець «Аркан з Ковалівкою» в Печеніжинській ОТГ включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Це рішення стало можливим завдяки співпраці відділу культури і туризму Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади Коломийського району, публічної бібліотеки імені Володимира Грабовецького, народного дому села Слобода, будинку культури селища Печеніжин, бібліотеки-філії села Княждвір та носіїв елемента нематеріальної культурної спадщини – поводирів танцю, повідомляє пресслужба Івано-Франківської ОДА.

«Аркан з Ковалівкою» – чоловічий танець, який складається з двох частин, що відрізняються хореографією та музикою.

Перша частина – відома мелодія «Аркану», яка у Печеніжинській ОТГ має особливість у вигляді включення ще однієї музичної теми. «Аркан» танцюють в колі, кладучи руки на рамена. Основний крок: на раз права нога ставиться вправо, на два ліва нога йде вправо позаду правої, на три права нога знову іде вправо, на чотири танцюрист злегка підстрибує на правій нозі (наче балансує, не відриваючи носка від землі), ліва нога підноситься вправо вверх, на п’ять ліва нога ставиться на підлогу, на шість танцюрист злегка підстрибує на лівій нозі, а права нога підноситься вліво вверх. Автентичний танець «Аркан» танцюють так, як «провадить» поводир. Поводир імпровізаційно комбінує відомі йому та танцюристам команди, заздалегідь вигукуючи їх. Музики слухають поводиря.

Друга частина – Ковалівка – починається із вигука поводиря – «Ковалівка», який є сигналом для музик змінити мелодію. За командою «А рісна на місци» - чоловіки, трохи відпочивши, знов кладуть руки на рамена і починають дубасувати – сильно вибивати ногами на місці. На початку Ковалівки, за командою «Співай», чоловіки приспівують.

«Аркан з Ковалівкою» танцюють на весіллях, днях народження, хрестинах. Окремо «Аркан» як показовий номер виконують під час свят у громаді.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року до переліку нематеріальної культурної спадщини України внесли традиції колядування на Верховинщині.

 

Схожі матеріали за тегами: Аркан культурна спадщина

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: