Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Інженери з Дніпра зробили повністю український ударний безпілотник, який дешевший за західні аналоги і не поступається їм за характеристиками

Переглядів: 560

Дніпро та Харків – центри аерокосмічної галузі, там і вдалося зібрати унікальну команду, здатну вирішувати будь-які завдання щодо створення БПЛА для потреб ЗСУ. Крім того, над проєктом працюють й іноземні спеціалісти.

Ініціатор проєкту Володимир Яценко

«За освітою я інженер-радіофізик. Моє хобі – авіація, я пілот вертольота. Але небо закрите для цивільної авіації, тому створення безпілотника — це продовження мого хобі, яке переродилося на серйозний проєкт», – розповідає він.

У даний час винахідники створили універсальний прототип, який модифікується для потрібного бойового завдання протягом години – від тактичної (розвідник або ударний дрон) до оперативної (робота на великих відстанях лінії фронту з тим же функціоналом), інформує «Калуш ФМ» з посиланням на autostrike.com.ua.

«Ми поставили собі завдання зробити дуже дешевий та дуже ефективний БПЛА, спеціально пристосований для вирішення бойових завдань. Є такий показник – імовірність подолання РЕБ та ППО супротивника. За розрахунками він у нас один із найкращих через застосування нових технологій, а його дешевизна нівелює збитки від його втрати під час виконання бойового завдання. У нас був випадок, коли один із безпілотників, який ми передали ЗСУ, окупанти 10 днів не могли збити засобами ППО. Щоб його знищити, вони використали ракету БУК. Уявіть собі  проста практично базова модель БПЛА, яка коштувала не більше ніж $5 000, змусила ворога витратити ракету ціною $200 000», – зазначає Володимир Яценко.

Випробування безпілотника вже завершено, у розробці тестувався штучний інтелект.

«Уже є перші результати, зараз робота ведеться над оптимізацією  із завданням має справлятися бортовий комп’ютер із обмеженими обчислювальними можливостями. Завдання безпосередньо штучного інтелекту  розпізнавання потенційних цілей у режимі реального часу з передачею координат ударним дронам, які працюють у групі з розвідником, та оператору БПЛА для ухвалення рішення», – пояснює винахідник.

Володимир Яценко додає, що зібрана ним команда відмовилася від ідеї робити БПЛА на базі планерів і зробила проєкт з нуля.

«Підхід був такий самий, як при проєктуванні великих літаків: повністю електронна модель, яка тестується на спеціальних програмах-симуляторах, і тільки після цього реальне виробництво», – говорить він.

Конструктор разом із групою інженерів із Дніпра виробляє різні модифікації безпілотників завдяки спеціальній «начинці».

«Цей контейнер дуже схожий на медичний, але його призначення протилежне – ми зробили модифікацію нашого безпілотника для 20 зарядів ВОГ-17М. Двадцять подарунків оркам ми доставимо за призначенням», – пояснює Яценко. Винахідник додає: «Скажу так, у мене дуже багато запитів на продаж, але я для себе прийняв рішення, що ми не продаємо, а передаємо наші апарати до правильних підрозділів, де вони будуть використовуватися максимально ефективно».

Схожі матеріали за тегами: Україна БПЛА розробка

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: